Strategi Pengembangan Usaha Minuman Sehat Sari Edamame UD. Putra Lanang 27 dengan Penerapan Metode Swot dan Topsis

Main Article Content

I Gusti Ngurah Putra Ardinata Agung Suryawan Wiranatha I Ketut Satriawan

Abstract

Urban communities are increasingly aware of the need for healthy food and adequate intake of food into the body. One source of food that is practical and healthy is edamame. Edamame is a type of soybean that has a lot of protein and vitamins. One of the home industries that produce edamame extract drinks in Bali is UD. Putra Lanang 27. The high level of competition is one of the determining factors in managing this kind of business in Bali. The aims of this study are: 1) Analyzing internal and external factors that affect UD. Son Lanang 27; 2) Formulating alternative business development strategies at UD. Son Lanang 27; and 3) Choosing a priority strategy for UD's business development. Putra Lanang 27. This study uses SWOT analysis to determine alternative strategies, and TOPSIS method to rank alternative strategies. Suggested strategy to UD. Putra Lanang 27 to grow and develop is market penetration, market development, product development and integration strategy. The priority of the alternative strategy chosen is to expand the market by increasing the number of resellers, and increasing cooperation with supermarkets


Keywords: Extract damame drink, Business Development Strategy, SWOT, TOPSIS

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
ARDINATA, I Gusti Ngurah Putra; WIRANATHA, Agung Suryawan; SATRIAWAN, I Ketut. Strategi Pengembangan Usaha Minuman Sehat Sari Edamame UD. Putra Lanang 27 dengan Penerapan Metode Swot dan Topsis. JURNAL REKAYASA DAN MANAJEMEN AGROINDUSTRI, [S.l.], v. 9, n. 4, p. 504-513, dec. 2021. ISSN 2503-488X. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/jtip/article/view/82918>. Date accessed: 20 apr. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/JRMA.2021.v09.i04.p07.
Section
Articles

References

Abidin, M. Z., I. Masudin dan D.M. Utama.2017. Pemilihan Strategi Pemasaran Dengan Metode SWOT Dan TOPSIS. Jurnal Teknik Industri. 18(1):55-67.
Coolong, T. 2009. Edamame.College of Agriculture.University of Kentucky. Kentucky.
David, F.R. 2012. Strategic Management (Manajemen Strategis Konsep) Penerbit: Salemba Empat. Jakarta
Echols JM dan Shadily H. 2007. Kamus Inggris Indonesia, Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama, h. 701.
Juliani, K.A.M., B.A. Harsojuwono dan I.K. Satriawan. 2017. Strategi Pengembangan Usaha Minuman Barjaz Tea di Barjaz Company. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri. 5(4):41-50.
Komala DR. 2019. Pengaruh Perbandingan Sari Edamame (Glycin max L. Merrill) dengan Sari Black Mulberry (Morus nigra L.) dan Konsentrasi Penstabil Terhadap Karakteristik Minuman Edamuberry. Skripsi (S1). Fakultas Teknik Universitas Pasundan.
Kotler, P. 2009.Manajemen Pemasaran.Erlangga. Jakarta.
Mahmoodzaaedah, S., J, Shahrabi and M, Pariazar. 2007. Project Selection by Using Fuzzy AHP and TOPSIS Technique, International Journal of Social, Human Science and Engineering. 1(6).
Nguyen VC 2001. Edamame (Vegetable Green Sobean).The New Rural Industries Handbook (RIRDC).
Nurfauziah, S. 2015. Pemilihan Tanaman Hortikultura Yang Tepat Untuk Dibudidayakan Dengan Metode TOPSIS Studi Kasus Ditjen Hortikultura Kementan RI. Skripsi S1. Unpublished. Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah, Jakarta
Pakpahan AK. 2020. COVID-19 dan Implikasi Bagi Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah. Jurnal Ilmiah Hubungan Internasional.
Putri, R.M., D. Haryono., dan A. Nugraha.2018. Analisis Kinerja Dan Lingkungan Internal Eksternal Agroindustri Keripik Pisang (Studi Kasus Di Desa Sungai Langka Kabupaten Pesawaran). Skripsi S1. Tidak Dipublikasikan. Fakultas Pertanian, Universitas Lampung.
Rachmat. 2014. Manajemen Strategik. Bandung: CV Pustaka Setia.
Rosiana NM dan Amareta DI. 2016. Karateristik Yoghurt Edamame Hasil dari Fermentasi Kultur Bakteri Asam Laktat Komersial Sebagai Pangan Fungsional Berbasis Biji-Bijian. Jurnal Inovasi Ilmiah Jember.
Rukmana IS. 2018. Pengaruh Konsentrasi Pati Jagung dan Konsentrasi Stevia terhadap Karateristik Minuman Sari Edamame (Glycine max.L. Merril) Varietas Ryokkoh. Tugas Skripsi (S1). Fakultas Teknik Universitas Pasundan, Bandung.
Sciarappa WJ dan Quinn V. 2004. Edamame: The Vegetable Soybean. Rutgers Cooperative Research and Extension.New Jersey Agricultural Experiment Station.
Setyowati SA. 2019. Pengembangan Smart Packaging Berbasis TTI (Time Tempertaure Indicator) Terhadap Kualitas Sari Edamame Akibat Perubahan Suhu Penyimpanan (Suhu Ruang dan Suhu Chiller). Skripsi (S1). Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Jember, Jember.
Siregar, S. 2013. Statistik Parametik Penelitian Kuantitatif. P.T. Bumi Aksara. Jakarta.
Solihin, I. 2012. Manajemen Strategik. Erlangga. Jakarta.
Suandy E. 2008. Perencanaan Pajak Edisi 4, Jakarta: Salemba Empat, h. 2.
Sugiyono, G. 2011. Metode Kuantitatif Kualitatif dan R&D. Alfabeta. Bandung.
Umar H. 2001. Strategic Management in Action, Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama, h. 31 - 33.
Umar, H. 2008. Desain Penelitian MSDM dan Perilaku Karyawan, Seri Desain Penelitian Bisnis – No 1.PT Raja Grafindo Persada. Jakarta.
Windarto, A.P. 2017. Implementasi metode TOPSIS dan SAW dalam memeberikan reward pelanggan. Jurnal Ilmu Komputer. 4(1).

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>