Optimasi Suhu dan Waktu Ekstraksi Kulit Kayu Manis (Cinnamomum burmanii) dengan Gelombang Ultrasonik Menggunakan Response Surface Methodology (Rsm)

  • Ni Luh Putu Diah Rupini PS Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Udayana, Kampus Bukit Jimbaran, Badung, Kode pos : 80361; Telp/Fax : (0361) 701801.
  • I Wayan Rai Widarta PS Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Udayana, Kampus Bukit Jimbaran, Badung, Kode pos : 80361; Telp/Fax : (0361) 701801.
  • I Nengah Kencana Putra PS Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Udayana, Kampus Bukit Jimbaran, Badung, Kode pos : 80361; Telp/Fax : (0361) 701801.

Abstract

Cinnamon is a spice containing components of volatile oil, non-volatile oil and starch. Thisstudy was aimed to determine the temperature and extraction time of cinnamon bark(Cinnamomum burmanii) with optimum ultrasonic waves, so as to produce oleoresin.Optimization of the temperature and extraction time of cinnamon bark was done by usingResponse Surface Methodology. The design of central composite was used to study theeffects of temperature and time on the extraction of cinnamon bark with ultrasonic waves.The results showed that the temperature of 58,3C and 77,7 minutes extraction of cinnamonbark with ultrasonic waves produced oleoresin yield; and the highest content ofcinnamaldehyd of cinnamon bark respectively 26,5770% and 1,7280%. Meanwhile, thevalue of the refractive index is equal to 1,5750 and the density is equal to 1,0360 g/cm3.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdullah, A. 1990. Kemungkinan
Perkembangan Tiga Jenis Kayu Manis di
Indonesia dalam Tanaman Industri
Lainnya. Prosiding Simposium I Hasil
Penelitian dan Pengembangan Tanaman
Industri. Hal.1231-1244.
Anonimus. 1995. Syarat Mutu Minyak Kayu
Manis (SNI 01-3714-1995). Badan
Standarisasi Nasional.
AOAC. 1990. Official Method of Analysis of
Association Official Agriculture
Chemist,Whasington DC.
Assegaf, M., Pudji, H., Chusnul, H.,
Supriyadi. 2012. Optimasi Ekstraksi Pala
(Myristica fragrans houtt) Asal Maluku
Utara Menggunakan Response Surface
Methodology (RSM). Jurnal Fakultas
Teknologi Pertanian Universitas Gadjah
Mada, Yogyakarta. 32(4):2-3.
Djafar, F. dan Fauzi R. 2012. Karakterisasi
dan Modifikasi Sifat Fungsional Kayu
Manis dalam Produk Pangan. Balai Riset
dan Standardisasi Industri Banda Aceh.
Jurnal Hasil Penelitian Industri. 24(1):1827.
Hartuti, S. dan Muhamad D. S. 2013.
Optimasi Ekstraksi Gelombang Ultrasonik
untuk Produksi Oleoresin Jahe (Zingiber
Officinale Roscoe) Menggunakan
Response Surface Methodology (RSM).
Journal Agritech Unsyiah Banda Aceh.
Volume 415-423.
Jos, B., Bambang P., Aprianto. 2011.
Ekstraksi Oleoresin dari Kayu Manis
Berbantu Ultrasonik Dengan
Menggunakan Pelarut alkohol. Tesis
Program Magister Teknik
Kimia.Universitas Diponegoro,
Semarang.
Purseglove, J.W., Brown, E.G., Green,
C.L. and Robbins, S.R.J., 1981.
Cinnamon and Cassia in Spices.
(1)439. p. 100-173.
Solehudin, Muhamad. 2001. Ekstrak
Minyak & Oleoresin dari Kulit Kayu
Manis (Cinnamomum burmanii).
Skripsi Program S1 Teknologi
Pertanian. Institute Pertanian Bogor.
Widarta, R., Nuri Andarwulan, Tri
Haryati. 2012. Optimasi Proses
Deasidifikasi dalam Pemurnian
Minyak Sawit Merah Skala Pilot
Plant. Jurnal Teknologi dan Industri
Pangan Institut Pertanian Bogor. 23:1.
Published
2017-03-31
How to Cite
DIAH RUPINI, Ni Luh Putu; RAI WIDARTA, I Wayan; KENCANA PUTRA, I Nengah. Optimasi Suhu dan Waktu Ekstraksi Kulit Kayu Manis (Cinnamomum burmanii) dengan Gelombang Ultrasonik Menggunakan Response Surface Methodology (Rsm). Media Ilmiah Teknologi Pangan (Scientific Journal of Food Technology), [S.l.], v. 4, n. 1, p. 52-62, mar. 2017. ISSN 2477-2739. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/29821>. Date accessed: 02 nov. 2024.
Section
Articles

Keywords

cinnamon bark (Cinnamomum burmanii); temperature; time; ultrasonic waves; cinnamaldehyd