THE EFFECT OF FERMENTED PAPAYA (Carica papaya L.) LEAF EXTRACT THROUGH DRINKING WATER ON THE ORGANOLEPTIC QUALITY OF KUB CHICKEN MEAT
Abstract
This study aims to determine the effect of administering fermented papaya (Carica papaya L.) leaf extract thro- ugh drinking water on the organoleptic quality of KUB chicken meat. The design used was a completely randomized design (CRD) with 4 treatments and 4 replications, each replication consisting of 3 KUB chickens aged 10 days. The- se treatments include P0 (KUB chickens given drinking water without the addition of fermented papaya leaf extract (Carica papaya L.) as a control), P1 (KUB chickens given drinking water with the addition of 2% fermented papaya leaf extract (Carica papaya L.) P2 (KUB chickens given drinking water with the addition of 4% fermented papaya (Carica papaya L.) leaf extract), and P3 (KUB chickens given drinking water with the addition of 6% fermented papaya (Carica papaya L.) leaf extract). The variables observed were the organoleptic quality of the meat (color, texture, aroma, taste and overall acceptability). The results of the study showed that administering fermented papa- ya leaf extract through drinking water could improve the organoleptic quality of KUB chicken meat which includes color, texture, aroma, taste and overall acceptance.
Downloads
References
https://databoks.katadata.co.id/datapu- blish/2022/10/06/konsumsi-daging-ayam-warga- ri-meningkat-capai-rekor-p
Duke, J. A. 2009. Dr. Duke’s Phytochemical and Ethno- botanical Databases. https://phytochem. nal.usda. gov/. Diakses pada 15 Januari 2024.
Hidayah, R., I. Ambarsari, dan S. Subiharta. 2019. Kajian sifat nutrisi, fisik dan sensori daging ayam KUB di Jawa Tengah. Jurnal Peternakan Indonesia. 21(2): 93-101. https://dx.doi.org/10.25077/jpi.21.2.93- 101.2019
Hidayat, C., S, Iskandar, dan T. Sartika. 2011. Respon kinerja perteluran ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) terhadap perlakuan protein ransum pada masa pertumbuhan. JITV. 16: 83-89.
Irmawati, F. M. D. Ishartani, dan D. R. Affandi. 2014. Pe- manfaatan tepung umbi garut (maranta arundina- cea l) sebagai pengganti terigu dalam pembuatan biskuit tinggi energi protein dengan penambahan tepung kacang merah (Phaseolus Vulgaris L ). Jur- nal Teknosains Pangan. 3(1). Jaelani, A., N. Widianingsih, dan S. Hariadi. 2018. Jum- lah mikroba dan sifat organoleptik daging ayam broiler yang direndam air perasan kunyit (Curcuma Domestica Val) dengan lama penyimpanan yang berbeda. Jurnal Ziraa‟ah. 43(1): 85-95. http:// dx.doi.org/10.31602/zmip.v43i1.1079
Lestarianto, A., N. Sriyani, dan D. G. Dewi. 2022. Penga- ruh aditif ekstrak daun pepaya (Carica Papaya l.) Pada air minum terhadap nilai organoleptik daging ayam joper. Majalah Ilmiah Peternakan. 25(2). https://doi.org/10/.24843/MIP.2022.v25.i02.p08
Mayora, W. I., S. Tantalo, K. Nova, dan R. Sutrisna. 2018. Performa ayam KUB (Kampung Unggul Balitnak) periode starter pada pemberian ransum dengan pro- tein kasar yang berbeda. Jurnal Riset dan Inovasi Peternakan. 2(1): 26-31.
Pangestu, A. T., N. W. Siti, dan N. M. Sukmawati. 2018. Pengaruh daun pepaya terfermentasi terhadap karakteristik organoleptik daging itik bali betina umur 10 minggu. Jurnal Peternakan Tropika. 6(2): 360-371.
Qotimah, S., U. Santoso, dan E. Soetrisno. 2014. Penga- ruh level protein dan suplementasi ekstrak daun katuk (Sauropus androgynus) terhadap kualitas karkas broiler. Jurnal Sain Peternakan Indone- sia. 9(2): 130-136. https://doi.org/10.31186/jspi. id.9.2.130-136
Siti, N. W., N. M. S. Sukmawati, I N. Ardika, I N. Sumerta, N. M. Witariadi, N. N. Candraasih Kusumawati, dan N. G. K Roni. 2016. Pemanfaatan ekstrak daun pepaya terfermentasi untuk meningkatkan kualitas daging ayam kampung. Majalah Ilmiah Peterna- kan. 19(2). https://doi.org/10.24843/MIP.2016. v19.i02.p01
Sukmawati, N. M. S., I P. Sampurna, M. Wirapartha, N. W. Siti, dan I N. Ardika. 2015. Penampilan dan komposisi fisik karkas ayam kampung yang di- beri jus daun pepaya terfermentasi dalam ransum komersial. Jurnal Peternakan Tropika. 19(2): 4-6. https://doi.org/10.24843/MIP.2015.v18.i02.p01
Suryana. 2017. Pengembangan ayam kampung ung- gul balitbangtan (KUB) di Kalimantan Selatan. Wartazoa. 27: 45-52. http://dx.doi.org/10.14334/ wartazoa.v27i1.1303
Winarno, F. G. 2008. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia. Jakarta.