DETERMINATION OF FERMENTATION LENGTH AND INITIAL pH OF MEDIA IN PRODUCING ETHANOL BY BM1-CP14 PENENTUAN LAMA FERMENTASI DAN pH AWAL MEDIA DALAM PRODUKSI ETANOL OLEH BM1-CP14
Main Article Content
Abstract
This study aims to determine the optimum duration of fermentation and the best initial pH of the growth medium BM1-CP14 isolates in order to producing ethanol. In this study, 5 treatments of fermentation time (2, 4, 6, 8 and 10 days) combined with 3 initial pH treatments of the fermentation medium (4, 5, and 6) were conducted. This research was carried out in several step, namely cell rejuvenation, propagation of BM1-CP14 isolates, fermentation, distillation, and calculation of total ethanol. The best fermentation duration was found to be 10 days with difference of total dissolved solid 1.07 (?%brix) yielded total ethanol of 5.08 mL. In the initial pH treatment, the media produced total ethanol at pH 4 of 5.15 mL, pH 5 of 5.17 mL and pH 6 of 5.16 mL. The pH treatment of BM1-CP14 bacteria was found to have no effect due to the total ethanol produced was almost similar.
Downloads
Article Details
Ciptaan disebarluaskan di bawah Lisensi Creative Commons Atribusi-BerbagiSerupa 4.0 Internasional.
Seluruh artikel di Jurnal ini dapat disebarluaskan atas tetap mencantumkan sumber yang syah. Identitas judul artikel tidak boleh dihilangkan. Penerbit tidak bertangggung jawab terhadap naskah yang dipublikasikan. Isi artikel menjadi tanggung jawab Penulis.
References
dan lama fermentasi dalam memproduksi etanol oleh isolat BM1-CP14. Jurnal Rekayasa dan
Manajemen Agroindustri. 9(2): 208 – 218.
Amadi, P.U., M. O. Ifeanacho. 2016. Impactof change in fermentation time, volume of yeast, and
mass of plantain pseudo-stem substrate on the simultaneous saccharification and fermentation
potentials of African land snail digestive juice and yeast. Journal of Genetic Engineering and
Biotechnology. 14(2): 289-297
Cappuccino, J. G dan N. Sherman. 2015. Microbiology. New York. Pearson. Ninth Edition.
Clemente, R. S., M. I. Igeno., A. G. Poblacion., M. I. Guijo., F. Merchan., & R. Blasco. 2018. Study
of pH changes in media during bacterial growth of several environmental strains. Proceedings.
2(1297): 1 – 5
Foster, Patricia. L. 2007. Stress induced mutagenesis in bacteria. Critical Reviews in Biochemistry
and Molecular Biology. 42(5): 373 -397.
Hafsan.2014. Mikrobiologi Analitik. Alaudin University Press. Makasar.
Hakim, A.A., I. M. M. Wijaya., & I. B. W. Gunam. 2020. Isolasi dan karakterisasi bakteri penghasil
etanol dari lingkungan industri arak bali di Desa Merita dan Tri Eka Buana, Karangasem-Bali.
Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri. 8 (2): 279–289.
Jayus, J., Iga, V. N., & N. Nurhayati. 2016. Produksi bioetanol oleh Saccharomyces cerevisiae
FNCC321 pada media molase dengan kecepatan agitasi dan aerasi yang berbeda. Jurnal
Agroteknologi. 10(2): 184 – 192
Kenneth, E.S, Daniel, R.Z. 2004. Storing, shipping, and maintaining records on bacterial strains.
Methods in Enzymology. 204(1991): 248 – 264
Maier, R. M. 2008. Bacterial growth. Review of Basic Microbiological Concepts. 3(1): 39-54
Maloy, Stanley. 2013. Bacterial Genetics. Encyclopedia of Biodiversity. 7(2): 317 – 325.
Najafi, M. B. H, Pazeshki, P. 2013. Bacterial mutation; types, mechanisms and mutant detection
methods: a review. European Scientific Journal. 4(4): 628 – 638
Parker, N., M. Schneegurt., A. H. Thi Tu., B. M. Forster. dan P. Lister. 2012. Microbiology. Rice
University. OpenStax.
Poedjiadi, A dan T. Supriyanti. 2006. Dasar-dasar biokimia. Jakarta: UI Press.
Prameshwari, Jamas. 2022. Optimasi produksi etanol dengan variasi suhu dan perbandingan media
fermentasi menggunakan isolat IS 258. Skripsi. Belum dipublikasikan
Rachman, A. 1989. Pengantar teknologi fermentasi. Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi. IPB
Ratzke, C. dan Gore, J. (2018). Modifying and reacting to the environmental pH can drive bacterial
interactions. PLOS Biology, 16(3).
Rodionova, M. V., R. S. Poudyal., I. Tiwari., R. A. Voloshin., S. K. Zharmukhamedov., H. G. Nam.,
B. K. Zayadan., B.D. Bruce., H. J. M. Hou., S. I. Allakhverdiev. 2017. Biofuel production:
challenges and opportunities. Internasional Journal of Hydrogen Energy. 42(12): 8450 – 8461
Satiawihardja, B., B. Wibisono., & U. Murdiyatmo. Proses fermentasi fed-batch untuk produksi
dekstranase dengan Streptococcus sp. B7. Jurnal Mikrobiologi Indonesia. 64 – 68
Shakirova, L., Lilija. A., & Grube, M. 2008. Relationship between the cell surface hydrophobicity
and survival of bakteri Zymomonas mobilis after exposures to ethanol, freezing or freeze-drying. J
Ind Microbiol Biotechnol. 35: 1175 – 1180.
Simatupang, Y. V., I. M. M. Wijaya & N. S. Antara. 2018. Isolasi dan karakterisasi bakteri potensial
penghasil etanol dari industri arak bali di Karangasem-Bali. Jurnal Rekayasa dan Manajemen
Agroindustri. 7(1): 58–71.
Simbolon, N. C., I. M. M. Wijaya & I. B. W. Gunam. 2018. Isolasi dan karakterisasi khamir potensial
penghasil bioetanol dari industri arak di Krangasem Bali. Jurnal Rekayasa dan Manajemen
Agroindustri. 6(4): 316–326
Siswanto, D., S. Mujiyanto, Surharyati, S. H. Pambudi, J. L. Wibowo dan N. I. Pratiwi. 2019. Outlook
energi indonesia 2019. Dewan Energi Nasional
Taslim, Mulyadi, M. Mailoa dan M. Rijal. 2017. Pengaruh ph dan lama fermentasi terhadap produksi
ethanol dari Sorgassum crassifolium. Jurnal Biologi Science & Education. 6(1): 13 – 25
Timothy J. Tse., Daniel J. W., & Reaney M. J.T. Production of bioethanol—a review factors affecting
ethanol yield. Fermentation. 7(268): 1 – 18.
Vasconcelos, J. N. 2015. Ethanol fermentation. Agricultural Production, Bioenergy and Ethanol. 15:
311-340
Wiegel, J. (1980). Formation of ethanol by bacteria. A pledge for the use of extreme thermophilic
anaerobic bacteria in industrial ethanol fermentation processes. Experientia, 36(12), 1434–1446.
doi:10.1007/bf01960144
Wulandari, I. A.. E. P. 2019. Optimasi konsentrasi yeast extract dan peptone pada media tumbuh
khamir potensial isolat IS 258 untuk produksi etanol optimal. Skripsi. Tidak dipublikasikan.
Fakultas Teknologi Industri. Universitas Udayana.
Poedjiadi, A dan T. Supriyanti. 2006. Dasar-dasar biokimia. Jakarta: UI Press.