HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI DAN ASUPAN SERAT DENGAN KONSTIPASI FUNGSIONAL PADA MAHASISWA KEPERAWATAN UNIVERSITAS UDAYANA

  • Kadek Riska Kristyani Sari Dewi Prodi Sarjana Ilmu Keperawatan dan Profesi Ners FK Universitas Udayana
  • Meril Valentine Manangkot Program Studi Sarjana Keperawatan dan Profesi Ners Fakultas Kedokteran Univeristas Udayana
  • Komang Menik Sri Krisnawati Program Studi Sarjana Keperawatan dan Profesi Ners Fakultas Kedokteran Univeristas Udayana
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName## https://doi.org/10.24843/coping.2022.v10.i01.p05

Abstrak

Excessive lifestyle among adolescents has successed to change their diet in consuming fast food. Habit of consumption fast food causes functional constipation. Low nutritional knowledge and fiber intake are factors that affect the functional constipation. This study aimed to investigate the correlation between nutritional knowledge and fiber intake with functional constipation among nursing students. This study was a quantitative study with cross-sectional design. Purposive sampling was used to recruit 52 respondents from March 22nd until April 10th, 2021. Data collection was conducted using questionnaires for respondent characteristic, nutritional knowledge, fiber intake based on Recall questionnaire three times a day and functional constipation based on ROME III. Spearmen Rank was used to analyse the data. Based on the result, it showed that there was a moderate and negative correlation between fiber intake and functional constipation (r = 0,572; p = 0,001, ? = 0,05) that means less of fiber intake will make heavier functional constipation among individual. In the other hand, there was not a significant correlation between nutritional knowledge and functional constipation (p = 0,2). Conclusion of this study is nutritional knowledge and fiber intake can affect functional constipation. This study gives a better knowledge among nursing student and pay attention in food consuming that contain fiber so they can prevent functional constipation.


Keywords: fiber intake, functional constipation, nutritional knowledge, nursing student

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Referensi

Claudina, I., Pangestuti, D. R., & Kartini, A. (2018). Hubungan asupan serat makanan dan cairan dengan kejadian konstipasi fungsional pada remaja Di Sma Kesatrian 1 Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat (E-Journal), 6(1), 486–495. Retrieved From Https://Ejournal3.Undip.Ac.Id/Index.Php/Jkm/Article/View/19950
Destriatania, S., & Febry, F. (2015). Persepsi kebiasaan konsumsi serat pada remaja SMP dan SMA Kota Palembang Tahun 2013. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 6(2).
Dharmatika, I. M. P., Nesa, N. N. M., Hartawan, I. N. B., Putra, I. G. N. S., & Karyana, I. P. G. (2019). Prevalensi konstipasi dan gambaran asupan serat makanan dan cairan pada anak remaja. E-Jurnal Medika Udayana, 8(7), ISSN: 2303-1395.
Farisa, S. (2012). Hubungan sikap, pengetahuan, ketersediaan dan keterpaparan media massa dengan konsumsi buah dan sayur pada Siswa SMPN 8 Depok tahun 2012. Skripsi. Universitas Indonesia
Handayani, S., Soviana, E., Gz, S., Gizi, M., Isnaeni, F. N., & Gz, S. (2018). Hubungan tingkat pengetahuan tentang pedoman umum gizi seimbang dan asupan protein dengan status gizi remaja putri di SMA Muhammadiyah 1 Sragen. Publikasi Ilmliah. (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Surakarta).
Hidayah, A. (2011). Kesalahan-Kesalahan Pola Makan Pemicu Seabrak Penyakit Mematikan. Yogyakarta: Buku Biru
Jurnalis, Y. D., Sarmen, S., & Sayoeti, Y. (2013). Konstipasi Pada Anak. Cermin Dunia Kedokteran, 40(1), 27–31.
Laenggeng, H.A., Lumalang, Y. (2015). Hubungan pengetahuan gizi dan sikap memilih makanan jajanan dengan status gizi siswa SMP Negeri 1 Palu. Palu. Artikel Ilmiah. Fakultas Kedokteran Dan Il mu Kesehatan Universitas Tadulako
Lim, Y. J., Rosita, J., Chieng, J. Y., & Hazizi, A. S. (2016). The prevalence and symptoms characteristic of functional constipation using rome iii diagnostic criteria among tertiary education students. PLoS ONE, 11(12), 1–14. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0167243
Masnina, R. (2016). Pengaruh teman sebaya terhadap konsumsi sayur dan buah pada mahasiswa STIKES Muhammadiyah Samarinda. Jurnal Ilmu Kesehatan. 4(2): 2-6
Mohammad, I & Iilyas, M. (2015). Mencetak Anak Sehat, Cerdas, & ceria: Dengan Nutrisi dan Vitamin yang Seimbang (cet. 1.). Jakarta: Bestari.
Oktaviana, E. S., & Setiarini, A. (2013). Hubungan asupan serat dan faktor-faktor lain dengan konstipasi fungsional pada mahasiswi Reguler Gizi Fakultas Kesehatan Masyarakat Universitas Indonesia Tahun 2013. Skripsi. Program Studi Gizi Fakultas Kesehatan Masyarakat UI Depok.
Setyawati, V. A. V., & Rimawati, E. (2016). Pola konsumsi fast food dan serat sebagai faktor gizi lebih pada remaja. Unnes Journal of Public Health, 5(3), 275-284. DOI : 10.15294/ujph.v5i3.16792
Soerjodibroto. (2004). Asupan serat makan remaja. Jakarta: Majalah Kedokteran Indonesia.
Thea, F., Sudiarti, T., & Djokosujono, K. (2020). Faktor dominan kejadian konstipasi fungsional pada remaja di Jakarta. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 16(4), 129-136.
Ula, V.Z., Nurbadriyah, W.D., & Nurhadiyah, S. (2020). Hubungan pola makan dengan kejadian konstipasi pada remaja. Jurnal Ners LENTERA. 8(1)
Diterbitkan
2022-02-28
##submission.howToCite##
DEWI, Kadek Riska Kristyani Sari; MANANGKOT, Meril Valentine; KRISNAWATI, Komang Menik Sri. HUBUNGAN PENGETAHUAN GIZI DAN ASUPAN SERAT DENGAN KONSTIPASI FUNGSIONAL PADA MAHASISWA KEPERAWATAN UNIVERSITAS UDAYANA. Coping: Community of Publishing in Nursing, [S.l.], v. 10, n. 1, p. 32-37, feb. 2022. ISSN 2715-1980. Tersedia pada: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/coping/article/view/83791>. Tanggal Akses: 14 oct. 2025 doi: https://doi.org/10.24843/coping.2022.v10.i01.p05.
Bagian
Articles