Potensi Penambahan Sludge Minuman Ringan Berkarbonasi untuk Meningkatkan Mutu Kompos

  • I Komang Yudi Agustina Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana, Jl. P.B. Sudirman Denpasar Bali 80231, Indonesia
  • I Dewa Made Arthagama Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana, Jl. P.B. Sudirman Denpasar Bali 80231, Indonesia
  • Ni Made Trigunasih Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana, Jl. P.B. Sudirman Denpasar Bali 80231, Indonesia
  • I Wayan Narka Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana, Jl. P.B. Sudirman Denpasar Bali 80231, Indonesia
  • Made Sri Sumarniasih Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana, Jl. P.B. Sudirman Denpasar Bali 80231, Indonesia

Abstract

Potential Addition of Carbonated Soft Drink Sludge to Improve Compost Quality. This research to aims knowing the dosage mix carbonated soft drink sludge in producing the best quality compost. This research was conducted from January to May 2021 in Tegak Village, Klungkung and at the Soil and Environment Laboratory, Faculty of Agriculture, Udayana University. The design used was a completely randomized design (CRD) with 6 formulation treatments and 4 replications. The treatments included: A (3 kg cow dung + 1 kg rice straw + 0% sludge), B (2,5 kg cow dung + 1,5 kg rice straw + 12,5% sludge), C (2 kg cow dung + 2 kg rice straw + 25 % sludge) D (1,5 kg cow dung + 2,5 kg rice straw + 37,5 % sludge), E (1 kg cow dung + 3 kg rice straw + 50% sludge) and F (0,5 kg cow dung + 3,5 kg rice straw + 62,5% sludge). The results of statistical analysis showed that the treatment tested had a very significant effect on organic C, total N, C/N ratio, P-available, pH and EC but had no significant effect on K-available and water content of the compost produced. The best compost quality was obtained in treatment C (C-organic 31,76%; total N; 1,60%; C/N ratio 19,90; P-available 0,06%; K-available 0,07%; pH 7,47; water content 24,01 %), followed by treatments F (C-organic 23,86%; total N 1,55%, C/N ratio 15,40; P-available 0,04 %; K-avaliable 0,07%; pH 7,68; water content 24,83%) and E (C-organic 26,58%; total N 1,57%; C/N ratio 16,93; P-available 0,05%; K-available 0,07%;pH 7,57; water content 23.36%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Standarisasi Kompos (BSN). 2004. Spesifikasi Kompos dari Sampah Organik Domestik.
Cahaya T.S., Andhika dan D.A. Nugroho. 2009. Pembuatan Kompos Dengan Menggunakan Limbah Padat Organik (Sampah Sayuran Dan Ampas Tebu). Fakultas Teknik Universitas Diponegoro.
Dewi, N.M.E. Yulita, Y. Setiyo, I.M. Nada. 2017. Pengaruh Bahan Tambahan Pada Kompos Kotoran Sapi. Jurnal Beta, 5(1), 76-82.
Dobermann, A. dan T.H. Fairhurst. 2002. Rice Straw Management. Better Crops International, 16, 7-11.
Mustika, A.M., P. Suryani dan T. Aulawi. 2019. Analisis Mutu Kimia dan Organoleptik Pupuk Organik Tandan Kosong Kelapa Sawit Dengan Dosis EM-4 Berbeda. Jurnal Agroteknologi, 9(2), 13-20.
Nasir, M.E.P. Saputro dan S. Handayani. 2015. Manajemen Pengelolaan Limbah Industri. BENEFIT Jurnal Manajemen dan Bisnis, 19(2), 143-149.
Ningrum, T.T.P.T. 2015.Uji Kualitas Beberapa Kompos Yang Beredar di Kota DenpasaNingrumr. Skripsi Universitas Udayana.
Prihandarini,R. 2005. Wirausaha Berbasis Pengelolaan Limbah Organik. Bagpro PKSDM Ditjen Dikti Depdiknas dengan Fakultas Pertanian Universitas Brawijaya, Malang.
Ratna, D.A.P., G. Samudro dan S. Sumiyati 2017. Pengaruh Kadar Air Terhadap Proses Pengomposan Sampah Organik Dengan Metode Takakura. Jurnal Teknik Mesin (JTM), 5(2), 124-128.
Setyorini, D., R. Saraswati dan E.K. Anwar. 2006. Kompos. Dalam Pupuk Organik dan Pupuk Hayati. Editor: Simanungkalit, R.D.M.,
D.S. Suridikarta, R. Saraswati, D. Setyorini dan W. Hartatik.. Balai Besar Litbang Sumberdaya Lahan Pertanian.
Supadma, A.A.N. dan D.M. Arthagama. 2008. Uji Formulasi Kualitas Pupuk Kompos yang Bersumber dari Sampah Organik Dengan Penambahan Limbah Ternak Ayam, Sapi, Babi dan Tanaman Pahitan. Jurnal Bumi Lestari, 8(2), 113-121.
Surtinah.2013. Pengujian Kandungan Unsur Hara Dalam Kompos yang Berasal dari SerasahTanaman Jagung Manis (Zea mays saccharata). Jurnal Ilmiah Pertanian, 11(1), 11-17.
Yazid, M., Mintargo K, E. Supriyatni, ME. Budiono. 2005. Kajian Pemanfaatan Sludge IPAL Kota Jogjakarta Sebagai Pupuk Organik Yang Ramah Lingkungan. Ganendra, 8(1), 61-70.
Published
2024-01-31
How to Cite
AGUSTINA, I Komang Yudi et al. Potensi Penambahan Sludge Minuman Ringan Berkarbonasi untuk Meningkatkan Mutu Kompos. Agrotrop : Journal on Agriculture Science, [S.l.], v. 14, n. 1, p. 107-114, jan. 2024. ISSN 2654-4008. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/agrotrop/article/view/113412>. Date accessed: 29 apr. 2024.
Section
Articles