Preferensi Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Sosial Ekonomi Wilayah di Kalimantan Barat

  • Imelda Wynalda PS Agribisnis, Fakultas Pertanian Universitas Tanjungpura, Jl.Prof.Dr.Hadari Nawawi, Pontianak 78124
  • Rakhmad Hidayat PS Agribisnis, Fakultas Pertanian Universitas Tanjungpura, Jl.Prof.Dr.Hadari Nawawi, Pontianak 78124

Abstract

This research aim to identify the society food preferences at the level of households based onper capita income of the region in the West Kalimantan province. The research method usedwas cross sectional study. The location of the research is grouped into three strata of theeconomy based on GDP, namely Pontianak city (high strata), Sekadau district (the lowerstrata) and Ketapang district (the intermediate strata). Then selected two subdistrict fromeach city/district. The sample of subjects is selected by purposive 25 householdsper subdistrict, and the total sample 150 households. The results showed that the foodpreferences of the subject significantly associated with per capita income of the area (p<0.05), namely corn, noodle, cassava, sweet potato, taro, sago, beef, chicken, duck egg, freshfish, shrimp, shellfish, anchovies, fish with soy, milk, milk powder, cooking oil, coconut,pecans, walnuts, chocolate, green beans, douchi fermented beans, granulated sugar, brownsugar, syrup, instant drinks, string beans, carrots, bananas, papaya, guava, mango, jackfruit,coffee and tea. Reasons for the selection of food preferences of the subject, because thehabits and the daily food.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Baliwati Y, Khomsan A, Meti C. 2004.
Pengantar Pangan dan Gizi. Penerbit
Penebar Swadaya. Jakarta.
Damora A, Faisal A, Yayat H. 2008. Pola
Konsumsi Pangan Rumah Tangga Petani
Hutan Kemasyarakatan di Kabupaten
Lampung Barat. J Gizi Pangan 3(3):227-
232.
Hanafie R. 2010. Peran Pangan Pokok Lokal
Tradisional dalam Diversifikasi Konsumsi
Pangan. J SEP 4(2):1-7.
Hardinsyah, Leily A. 2007. Perkembangan
Konsumsi Terigu dan Pangan Olahannya di
Indonesia 1993 โ€“ 2005. J Gizi Pangan
2(1):8-15.
Ilmi IMB, Khomsan A, Marliyati SA. 2015.
Kualitas Minyak Goreng dan Produk
Gorengan Selama Penggorengan di Rumah
Tangga Indonesia. J Aplikasi Teknologi
Pangan 4(2):61-65.
Jian ping Li, Zhou ping Shangguan. 2012. Food
consumption patterns and per capita calorie
intake of China in the past three decades. J
of Food, Agriculture and Environment.
10(2):201-206.
Manesa J, Yayuk F, Ikeu T. 2008. Ketahanan
Pangan Rumah Tangga di Desa Penghasil
Damar Kabupaten Lampung Barat. J Gizi
Pangan 3(3):172-179.
Marut US. 2007. Aspek Sosial dan Kaitannya
dengan Masalah Gizi Kurang di Kabupaten
Manggarai, Nusa Tenggara Timur. J Gizi
Pangan 2(3):36-43.
Mauludyani ARP. 2008. Elastisitas Permintaan
Pangan Strategis Berdasar Analisis Data
SUSENAS 2005 dan Implikasinya Terhadap
Konsumsi dan Upaya Perbaikan Konsumsi
Pangan Masyarakat Indonesia [Skripsi].
Bogor : Institut Pertanian Bogor.
Rachman B, Ariani. 2002. Konsepsi dan
Performa Ketahanan Pangan. J Agribisnis
4(1):1-7.
Rifai A, Manurung G. 2003. Identifikasi Tingkat
Konsumsi Pangan Masyarakat di Kabupaten
Pelalawan. J SAGU 2(3):34-44.
Satriana E, Ermy T, Ahmad R. 2014. Faktor โ€“
Faktor yang Mempengaruhi Konsumsi Gula
Pasir di Indonesia. J Online Mahasiswa
Fakultas Pertanian Universitas Riau. 1(1):115.
Sibuea S, Harso K, Syafruddin I. 2014.
Identifikasi dan Inventarisasi Jenis Tanaman
Umbi โ€“ Umbian yang Berpotensi sebagai
Sumber Karbohidrat Alternatif di Kabupaten
Serdang Bedagai. J Online Agroteknologi
2(4):1408-1418.
Sophia A, Madanijah S. 2014. Pola Asuh Makan
Ibu serta Preferensi dan Konsumsi Sayur
dan Buah Anak Usia Sekolah di Bogor. J
Gizi Pangan 9(3):151-158.
Sucihatiningsih DWP, Sustrasmawati E, Fajarini
I. 2009. Analisis Persepsi dan Preferensi Ibu
Rumah Tangga Terhadap Produk Pangan
Olahan Berbasis Tepung Ubi Jalar dalam
Meningkatkan Keanekaragaman Pangan. J
Ekonomi dan Kebijakan. 2(1):80-90.
Widyawati I. 2009. Analisis Preferensi Pangan
Masyarakat dan Daya Dukung Gizi Menuju
Pencapaian Diversifikasi Pangan Kabupaten
Bogor [Tesis]. Bogor : Institut Pertanian
Bogor.
Published
2017-03-31
How to Cite
WYNALDA, Imelda; HIDAYAT, Rakhmad. Preferensi Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Sosial Ekonomi Wilayah di Kalimantan Barat. Media Ilmiah Teknologi Pangan (Scientific Journal of Food Technology), [S.l.], v. 4, n. 1, p. 10-23, mar. 2017. ISSN 2477-2739. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/pangan/article/view/29802>. Date accessed: 25 apr. 2024.
Section
Articles

Keywords

food preferences; food security; income