HUBUNGAN TINGKAT PENDIDIKAN IBU DENGAN KONSUMSI SAYUR DAN BUAH PADA ANAK PRASEKOLAH

  • Yecy Anggreny Program Studi Sarjana Keperawatan, STIKes Hang Tuah Pekanbaru, Riau, Indonesia
  • Sekani Niriyah Program Studi Sarjana Keperawatan, STIKes Hang Tuah Pekanbaru, Riau, Indonesia
##plugins.pubIds.doi.readerDisplayName## https://doi.org/10.24843/coping.2022.v10.i02.p03

Abstrak

Low levels of vegetable and fruit consumption made preschooler susceptible to disease. This study aimed to find out the relationship of maternal education levels to vegetable and fruit consumption in preschooler. The research method was a type of analytical quantitative research, with a correlation design and a cross-sectional approach. This research was conducted at Payung Sekaki Public Health Center. Sample of this study were 192 mothers who had a preschooler. Sampling techniques used purposive sampling. The data was collected by using questionnaire which was created by researchers and had been tested for validity and reliability before. Data was analyzed by using chi-square test. The results of the bivariate analysis obtained a value of 0,045 (< 0,05) which means there was a significant relationship between maternal education levels and vegetable and fruit consumption. Thus, the public health center was expect to provide education and health information to mothers about how to serve food for preschooler which more interesting and nutritious.

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Referensi

LAPAN, WFP, & FAO. (2017). Buletin Pemantauan Ketahanan Pangan indonesia Fokus Khusus: Tren konsumsi dan produksi buah dan sayur. German Humanitarian Assistance, 8(November), 1–24. Retrieved from https://docs.wfp.org/api/documents/WFP-0000024091/download/
Candrawati, E., Wiarsih, W., & Sukihananto, S. (2014). Ketersediaan Buah dan Sayur Dalam Keluarga Sebagai Strategi Intervensi Peningkatan Konsumsi Buah dan Sayur Anak Usia Prasekolah. Jurnal Care, 2(3), 31–40. https://doi.org/10.33366/CR.V2I3.216
Damayanti, T., Murbawani, E. A., & Fitranti, D. Y. (2018). Hubungan Usia Pengenalan Sayur Dan Buah Dengan Tingkat Konsumsi Sayur Dan Buah Pada Anak Prasekolah Usia 3-5 Tahun. Journal of Nutrition College, 7(1), 1. https://doi.org/10.14710/jnc.v7i1.20770
Donsu, J. D. . (2017). Psikologi Keperawatan. Yogyakarta: Pustaka Baru Press.
Febriana, R., & Sulaeman, A. (2014). Kebiasaan Makan Sayur Dan Buah Ibu Saat Kehamilan Kaitannya Dengan Konsumsi Sayur Dan Buah Anak Usia Prasekolah. Jurnal Gizi Dan Pangan, 9(2), 133–138. https://doi.org/10.25182/jgp.2014.9.2.%p
Ghassani, L., Aruben, R., & Rahfiludin, M. (2016). Gambaran Pengetahuan Sikap Dan Praktik Ibu Dalam Menyediakan Konsumsi Sayur Pada Anak Usia Sekolah Dasar Di Semarang Tahun 2016. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 4(3), 197–207.
Indira, I. A. (2015). Perilaku Konsumsi Sayur Dan Buah Anak Prasekolah Toraja Utara. Jurnal Mkmi, 253–262.
Kementerian Kesehatan Republik Indonesia. (2018). Laporan Nasional RISKESDAS 2018. Kementrian Kesehatan RI, 1–582. Retrieved from https://dinkes.kalbarprov.go.id/wp-content/uploads/2019/03/Laporan-Riskesdas-2018-Nasional.pdf
Leba, E. R. K., & Putri, R. M. (2021). POLA ASUH MAKAN (JENIS DAN FREKUENSI) “PROMPTING OR ENCOURAGEMENT TO EAT” BERKAITAN DENGAN KONSUMSI SAYUR PADA ANAK PRASEKOLAH BERUSIA 4–6 TAHUN. JURNAL ILMIAH KEPERAWATAN ALTRUISTIK, 4(1), 10-19.
Mahmudah, U., & Yuliati, E. (2020). Edukasi Konsumsi Buah dan Sayur sebagai Strategi dalam Pencegahan Penyakit Tidak Menular pada Anak Sekolah Dasar. Jurnal Warta LPM, 24(1), 11–19. https://doi.org/10.23917/warta.v24i1.9134
Notoatmodjo, S. (2014). Promosi Kesehatan dan Perilaku Kesehatan. Jakarta: Rineka Cipta.
Nuraeni, I., Hadi, H., & Paratmanitya, Y. (2016). Perbedaan konsumsi buah dan sayur pada anak sekolah dasar yang obes dan tidak obes di Kota Yogyakarta dan Kabupaten Bantul. Jurnal Gizi Dan Dietetik Indonesia (Indonesian Journal of Nutrition and Dietetics), 1(2), 81. https://doi.org/10.21927/ijnd.2013.1(2).81-92
Nurmahmudah, D. K., Aruben, R., & Suyatno. (2015). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Konsumsi Makan Buah dan Sayur pada Anak Pra Sekolah PAUD TK Sapta Prasetya Kota Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 3(1), 1–23.
Nursalam. (2011). Manajemen Keperawatan Aplikasi dalam Praktik Keperwatan Profesional (Edisi 3). Jakarta: Salemba Medika.
Rostinah, & Nelly. (2020). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Konsumsi Buah dan Sayur pada Anak Pra Sekolah. In Forum Ilmiah Tahunan IAKMI (pp. 1–6). Jurnal IAKMI. Retrieved from https://hendrikaprawi.blogspot.com/2020/06/faktor-yang-mempengaruhi-konsumsi-pakan-ternak.html
Sakti, E. S. (2020). Hari Bawa Bekal Nasional. Pusat Data dan Informasi Kementrian Kesehatan RI. Jakarta: Kementerian Kesehatan Indonesia.
Shaluhiyah, Z., Kusumawati, A., Indraswari, R., Widjanarko, B., & Husodo, B. T. (2020). Pengetahuan, sikap dan praktik ibu dalam pemberian makanan sehat keluarga di Kota Semarang. Jurnal Gizi Indonesia (The Indonesian Journal of Nutrition), 8(2), 92–101. https://doi.org/10.14710/jgi.8.2.92-101
Syahroni, M. H. A., Astuti, N., Indrawati, V., & Ismawati, R. (2021). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Kebiasaan Makan Anak Usia Prasekolah. Jurnal Tata Boga, 10(1), 12–22.
Tura, E. W., Supriyadi, S., & Susmini, S. (2019). Hubungan Peran Orang Tua dengan Tingkat Konsumsi Sayur dan Buah pada Anak Usia Pra Sekolah di TK Al-Istiqomah. Jurnal Ilmiah Keperawatan, 4(2).
Utami, N. H., & Mubasyiroh, R. (2020). Keragaman Makanan Dan Hubungannya Dengan Status Gizi Balita: Analisis Survei Konsumsi Makanan Individu (Skmi). Gizi Indonesia, 43(1), 37–48. https://doi.org/10.36457/gizindo.v43i1.467
Wahyuni, E. N., & Nugroho, P. S. (2021). Hubungan Konsumsi Sayur dan Buah terhadap Gizi Kurang Pada Remaja. Borneo Student Research (BSR), 2(3), 2038-2044.
Diterbitkan
2022-04-29
##submission.howToCite##
ANGGRENY, Yecy; NIRIYAH, Sekani. HUBUNGAN TINGKAT PENDIDIKAN IBU DENGAN KONSUMSI SAYUR DAN BUAH PADA ANAK PRASEKOLAH. Coping: Community of Publishing in Nursing, [S.l.], v. 10, n. 2, p. 136-141, apr. 2022. ISSN 2715-1980. Tersedia pada: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/coping/article/view/84450>. Tanggal Akses: 07 aug. 2025 doi: https://doi.org/10.24843/coping.2022.v10.i02.p03.
Bagian
Articles
Warning: array_merge(): Argument #2 is not an array in /var/www/ojs.unud.ac.id_backup/lib/pkp/classes/core/PKPApplication.inc.php on line 578 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/ojs.unud.ac.id_backup/plugins/generic/recommendByAuthor/RecommendByAuthorPlugin.inc.php on line 114