PELATIHAN DESAIN KEMASAN MAKANAN DAN MINUMAN UNTUK KEAMANAN DAN KUALITAS PRODUK PADA KELOMPOK PKK DUSUN BATU BINTANG

  • N.K. Seminari Universitas Udayana
  • I.N. Nurcaya
  • L.G.S. Artini
  • N.M. Rastini

Abstract

People's behavior since the pandemic has changed a lot. Health is the main priority factor for the community, both in daily activities, traveling, to choosing the products to buy. One of the important aspects that consumers pay attention to is product packaging. The packaging of food and beverage products is currently still receiving little attention from the food producer groups in Batu Bintang Hamlet. The service is carried out to the PKK group in Batu Bintang Hamlet, most of which sell their processed food around the stalls in the Batu Bintang Hamlet area. The activity was carried out on Sunday, July 24, 2022. The location of the activity was in Dusun Batu Bintang, Dauh Puri Klod Village, Denpasar City. The activity presented speakers from the Denpasar City Department of Industry and Trade. The presentation on Marketing and Financial Management was conducted by a lecturer at the Faculty of Economics and Business. This service activity has benefited the Banjar Batu Bintang PKK group in improving product cleanliness, safety, quality, and productivity. Participants hope that community service activities like this will be carried out more intensively.


Keywords: Design, packaging, safety, and quality.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Hendrawan, A.K., Iswahyuni, A.D., Ramadhani, A., Anam, F. 2022. Pelatihan Pembuatan Kemasan
(Packaging) Untuk Meningkatkan Pemasaran Produk Olahan Makanan Dan Minuman di Mitra
Binaan Fatayat Nu Kabupaten Cilacap. Jurnal Pengabdian Masyarakat Teknoyasa. Vol.3, No.1 Juli
2022 pp. 96 – 101.

Kartika, L.G.S., Antara, A.S.A.A.S. and Rinartha, K. 2018. Penyuluhan Pengemasan dan Pemberian Label
Kemasan Pada Usaha Minuman Tradisional di Mangupura Kabupaten Badung. WIDYABHAKTI
Jurnal Ilmiah Populer, 1(1), pp.86-90.

Lindati, D., 2018. Penyuluhan Hukum tentang Keamanan Pangan dalam Penggunaan Kemasan Makanan
dan Minuman Berbahan Plastik secara Tepat Guna sebagai Wujud Perlindungan Hukum Bagi
Masyarakat. Pactum Law Journal.

Margono, S., 2018. Upaya meningkatkan daya tarik produk makanan dan minuman oleh-oleh di tempat
destinasi wisata melalui kajian tanda pada desain kemasan. Widyakala: Journal of Pembangunan
Jaya University, 5(1), pp.66-76.

Pedoman Implementasi Peraturan Badan Pom No 20 Tahun 2019 Tentang Kemasan Pangan. BPOM Tahun
2020.

Riansyah, R.O., Mubarat, H. and Yulius, Y., 2022. Perancangan Kampanye Sosial Bahaya Penggunaan
Polistirena Busa Sebagai Kemasan Makanan Dan Minuman Pada Kalangan Pedagang Di Kota
Palembang. Besaung: Jurnal Seni Desain dan Budaya, 7(1).

Sastrodiharjo, Istianingsih, dan Suraji, Robertus. 2021. Edukasi Etika Bisnis Bagi Pelaku Usaha Mikro Kecil
Menengah (UMKM). Jurnal Abdimas Ekonomi dan Bisnis (JAMEB)Vol.2, No.1, Juni 2021.

Susetyarsi,T. 2019. “Kemasan Produk Ditinjau Dari bahan Kemasan, Bentuk Kemasan Dan Pelabelan Pada
Kemasan Pengaruhnya Terhadap Keputusan Pembelian Pada Produk Minuman Mizone Di Kota
Semarang,” vol. 1, pp. 105–112.

Wardyaningrum, D., Widiawati, D., Perdana, A.T. and Syariful, S., 2021. Edukasi Keamanan Kemasan
Plastik kepada Pedagang Makanan di Lingkungan Sekolah dan Perkantoran. E-Dimas: Jurnal
Pengabdian kepada Masyarakat, 12(2), pp.219-224.

Wibawani, S. (2020). Pemberdayaan Pengurus Aisyiyah dengan Penguatan Manajemen Bisnis. Jurnal
Pengabdian dan Peningkatan Mutu Masyarakat. Vol. 1. No. 1. Hal 13--17.
http://ejournal.umm.ac.id/index.php/janayu.

Wijayanti, Titik. 2012. Perkembangan Usaha Kecil dan Menengah. Jakarta. Bumi Aksara
Published
2023-02-18
How to Cite
SEMINARI, N.K. et al. PELATIHAN DESAIN KEMASAN MAKANAN DAN MINUMAN UNTUK KEAMANAN DAN KUALITAS PRODUK PADA KELOMPOK PKK DUSUN BATU BINTANG. Buletin Udayana Mengabdi, [S.l.], v. 22, n. 3, p. 122-127, feb. 2023. ISSN 2654-9964. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/jum/article/view/92915>. Date accessed: 21 nov. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/BUM.2023.v22.i03.p02.

Most read articles by the same author(s)