Formulasi dan Evaluasi Lip cream Halal Menggunakan Ekstrak Tomat (Lycopersicon esculentum Mill) Sebagai Pewarna Alami

  • ABDUL QOSIM Departemen Farmasi Fakultas Kedokteran dan Ilmu Kesehatan UIN Malang

Abstract

AbstractLip cream is a semi-solid to liquid textured preparation that functions as a lip dye. Tomato plants can be used as natural dyes because they contain lycopene compounds which can give a yellow to red color. This study aims to determine whether tomato fruit extract can be formulated as a dye, determine the effect of adding tomato extract concentration and determine the halal critical point in the preparation of tomato fruit extract lip cream as a natural dye. The tomato fruit extraction method was carried out using UAE with methanol solvent. The resulting extract was then added to each formula with concentrations of F0 (0%), F1 (5%), F2 (10%) and F3 (15%). The organoleptic test results showed that all formulas had a semi-solid texture, smelled of roses and F0 was white, F1 was light orange, F2 was orange and F3 was brick red. All formulas comply with the homogeneity and pH test standards as indicated by the pH value range of 6.47 - 5.17. All formulas had good smearing power, adhesion of ?60 seconds and spreadability test values ??ranging from 5.90 to 5.63. The results of the ANOVA analysis on the pH and spreadability tests showed that the preparations had significant differences between the formulas. Evaluation of halal critical points on preparations does not have halal critical points in terms of materials and processing.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amalia N., Safitri M. dan Banu Kuncoro. (2017). Pengembangan Formulasi dan Evaluasi Sediaan Lipcream Ekstrak Kulit Buah Rabutan (Nephelinum lappaceum Linn) sebagai Pewarna Bibir. Farmagazine. Volume IV (1), 1–10
Aini. (2013). Mutu Fisik dan Volunter Formulasi Sediaan Lipstick dengan Pewarna Alami dari Ekstrak Antosianin Bunga Pukul Empat (Mirabilisjalapa L.), Malang.
Almutairi, S. (2008). Effect of Droplet Size on The Behavior and Characteristics of Emulsified Acid. Texas A and M University, Texas.
Asyifaa DA, Gadri A, Sadiyah ER. 2017. Formulasi Lip cream dengan Pewarna Alami dari Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L.) serta Uji Stabilitasnya. Pros Farm. Volume 3(2):518–25.
Departemen Kesehatan RI. (1979). Farmakope Indonesia Edisi III, 378, 535, 612. Jakarta.
Jessica., Laode, R. dan Hanggara, A., 2018. Optimalisasi Basis Untuk Formulasi Sediaan Lip cream. Farmasi Unmul Press. Samarinda, 20-21.
Kadu, M., Suruchi, V., Sonia, S. (2014). Review On Natural Lip Balm. International Journal Of Research In Cosmetic Science.
Lismayanti, L., Diputra, A.A. (2020). Formulasi Sediaan Lip cream Dari Sari Buah Jambu Biji Merah (Psidium Guajava L.) Sebagai Pewarna Alami Kosmetik. Jurnal Farmasi Muhammadiyah Kuningan. Volume 5 (2): 51 -58.
LPPOM MUI. (2008). Panduan Umum Sistem Jaminan Halal LPPOM-MUI.
Novita, M., Satriana, dan E. Hsmarita. (2015). Kandungan Likopen dan Karotenoid Buah Tomat (Lycopercium pyriforme) pada Berbagai Tingkat Kematangan: Pengaruh Pelapisan dengan Kitosan dan Penyimpanan, Jurnal Teknologi Industri Pertanian Indonesia, 7 (1): 35-39
Sani, R. N., Fithri C. N., Ria, D. A., Jaya, M. M. (2014). Analisis Rendemen dan Skrining Fitokimia Ekstrak Etanol Mikroalga Laut Tetrasilmis chuii. Jurnal Pangan dan Agroindustri 2(2): 121-126.
Shabira, S. P., Hereri, A. I., & Kesumawati, E. (2020). Identifikasi Karakteristik Morfologi dan Hasil Beberapa Jenis Tanaman Tomat (Lycopersicum esculentum) di Dataran Rendah. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian. Volume 4(2), 51–60.
Wati, E.S., Febrianti, N., Dhaniaputri, R. (2016). Kandungan Asam Askorbat Dan Fenol Tomat Merah Dan Tomat Ungu Sebagai Sumber Belajar Biologi Sma Kelas XI. Prosiding Symbion (Symposium on Biology Education), Prodi Pendidikan Biologi, FKIP, Universitas Ahmad Dahlan.
Widyaningrum, N., Murrukmihadi, M., Karuniaekawati, S. (2009). Pengaruh Variasi Konsentrasi Ekstrak Etanolik Daun Teh Hijau (Camelia Sinensis L.) Dalam Sediaan Krim Terhadap Sifat Fisik Dan Aktivitas Antibakteri. Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik Vol. 6 No.1
Wijayani C. (2011). Pengaruh Komposisi Ozokerit dan Beeswax Sebagai Basis Terhadap Sifat Fisik dan Stabilitas Sediaan Lipstik Dengan Pelembap Minyak Alpokat (Persea americana Mill). Universitas Sanata Dharma.
Published
2023-08-28
How to Cite
QOSIM, ABDUL. Formulasi dan Evaluasi Lip cream Halal Menggunakan Ekstrak Tomat (Lycopersicon esculentum Mill) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Farmasi Udayana, [S.l.], p. 36-41, aug. 2023. ISSN 2622-4607. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/jfu/article/view/95787>. Date accessed: 12 may 2024. doi: https://doi.org/10.24843/JFU.2023.v12.i01.p06.
Section
Articles