EFFECT OF CULTURE ON BALINESE LANGUAGE USED BY EMPLOYEE HOTELS FOR FOREIGN TRAVELERS IN THE SOCIOLINGUISTIC PERSPECTIVE
Abstract
This study aims to find out the relationship between language and culture in hotels industry. The instruments used in this study were (a) diaries (b) interview guidelines, (c) cameras. Observation methods, interview techniques and documentation in the form of recorded speeches while conducting research Subordinate relations reflect one quality relationship that is only unilateral, meaning that the cultural dynamics influence the dynamics of the balinese language community. This is evidenced by the relationship that states language is the result of culture when compared to balinese language. This is influenced by foreign tourists visiting the balinese community in hotels industry.
Downloads
References
Anggayana, I. W. A., Budasi, I. G., Lin, D. A., & Suarnajaya, I. W. (2014). Affixation of bugbug dialect: A Descriptive Study. Jurnal Pendidikan Bahasa Inggris undiksha, 1(1).
Anggayana, I. W. A., Nitiasih, D. P. K., Budasi, D. I. G., & APPLIN, M. E. D. (2016). Developing English For Specific Purposes Course Materials for Art Shop Attendants and Street Vendors. Jurnal Pendidikan Bahasa Inggris Indonesia, 4(1).
Anggayani, N. W., & Osin, R. F. (2018). Pengaruh Service Performance Terhadap Nilai Sekolah Kepuasan Dan Loyalitas Pelajar Pada Smk Pariwisata Triatma Jaya Tabanan. Jurnal Manajemen Pelayanan Hotel, 1(1), 28-35.
Chaer, Abdul dan Leonie Agustina. (1995). Sosiolinguistik Perkenalan Awal. Jakarta: Rineka Cipta.
Levi-Strauss, Claude. (1963). Structural Anthropology. New York: Basic Books.
Lindawati, N. P., Asriyani, R., & Anggayana, I. W. A. (2018). Kemampuan Menulis Karangan Dialog Melalui Model Pembelajaran Kooperatif Tipe Think-Pair-Share Pada Mahasiswa Jurusan Tata Hidangan Di Akademi Komunitas Manajemen Perhotelan Indonesia. Sintesa.
Lindawati, N. P., Asriyani, R., & Anggayana, I. W. A. (2019). Model Kooperatif Think-Pair-Share Dalam Meningkatkan Kemampuan Menulis Karangan Dialog Bahasa Inggris Mahasiswa Akademi Komunitas Manajemen Perhotelan Indonesia. Litera: Jurnal Litera Bahasa Dan Sastra, 4(1).
Osin, R. F., Kusuma, I. R. W., & Suryawati, D. A. (2019). Strategi Pengembangan Objek Wisata Kampung Tradisional Bena Kabupaten Ngada-Flores Nusa Tenggara Timur (NTT). Jurnal Ekonomi dan Pariwisata, 14(1).
Putra, H. S. A. (2012) Fenomenologi Agama: Pendekatan Fenomenologi untuk Memahami Agama, 20(November 2012), 271–304.
Robert dan Steven Taylor. (1992). Pengantar Metode Kualitatif. Surabaya: Usaha Nasional.
Royani, M. (2017). Bentuk-bentuk Geometris pada Pola Kerajinan Anyaman Sebagai Kearifan Lokal di Kabupaten Barito Kuala. Math Didactic. Jurnal Pendidikan Matematika Vol. 3 No 2, Mei – Agustus 2017.
Sibarani, Robert. (1992). Hakikat Bahasa. Bandung: Citra Aditya Bakti.
Sudarsana, I. K. (2017). Menumbuhkan Minat Belajar Bahasa Bali pada Kalangan Remaja. Prosiding pada Seminar Nasional Bahasa dan Budaya ISBN: 978-602-50777-0-8. Institut Hindu Dharma Negeri Denpasar.
Suradisastra, K. (2008). Strategi Pemberdayaan Kelembagaan Petani. Pusat Analisis Sosial Ekonomi dan Kebijakan Pertanian. Forum Penelitian Agro Ekonomi, Volume 26 No. 2, Desember 2008: 82-91.
Suryawati, D. A., & Osin, R. F. (2019). Analisis Menu untuk Menentukan Strategi Bauran Pemasaran pada Bunut Café di Hotel White Rose Legian Kuta. Jurnal Manajemen Pelayanan Hotel, 3(1), 29-35.
Wardhough. (1986). An Introduction to Sociolinguistics. New York: Basil Blackwell.