Efektivitas Pemakaian Mesin Magic Sugar Cane Terhadap Penurunan Kualitas Nira pada Sistem Tebang Angkut
Abstract
Sugarcane plantations have a role in the development of agriculture in Indonesia. Sugarcane plants needed by industry as raw materials for making sugar, which became nine staples. National sugar production has decreased productivity in terms of yield due to the process of delaying milling (down time). Milling delays of up to three days can decrease the quality of sugarcane juice as reviewed from the increase %brix, decreased pH, increase in sugar content reduction %brix and decrease HK. Design the magic machine sugar cane into a sugarcane harvesting machine tool with sugarcane juice output that aims to optimize the quality of sugarcane juice so that there is not fermentation process and inhibit the hydrolysis of sucrose caused by enzymatic reactions and microbiological activity. The method of design starts from the stage of drafting, identification of problems, solution, designing and prototype. The results of the Magic Machine Sugar Cane design are designed with a height of 1.85 meters and a width of 1.65 meters and a length of 3.75 meters consisting of diesel components, cutting blades, cane carriers, cane cutters, wheels, roll mills, filters, handles, frame body and equipped with a storage tube with the principle of maintaining the sugarcane juice temperature to 5oC. Magic Machine Sugar Cane effective in maintaining the quality of the sugarcane juice during the process of the cutting and transport system.
Downloads
References
Asiah, N., Cempaka, L., Ramadhan, K., & Matatula, S. H. 2020. Prinsip Dasar Penyimpanan Pangan Pada Suhu Rendah.
Badan Pusat Statistika Jakarta Pusat. 2020. Statistik Tebu Indonesia 2020. Jakarta Pusat: Badan Pusat Statistik
Bayu, M. K., Rizqiati, H., & Nurwantoro, N. 2017. Analisis Total Padatan Terlarut, Keasaman, Kadar Lemak, Dan Tingkat Viskositas Pada Kefir Optima Dengan Lama Fermentasi Yang Berbeda. Jurnal Teknologi Pangan, 1(2).
Damayanti, Y., Lesmono, A. D., & Prihandono, T. 2018. Kajian Pengaruh Suhu Terhadap Viskositas Minyak Goreng Sebagai Rancangan Bahan Ajar Petunjuk Praktikum Fisika. Jurnal Pembelajaran Fisika, 7(3), 307-314.
Diniyah, N., Wijanarko, S. B. & Purnomo, H. 2012. Teknologi Pengolahan Gula Coklat Cair Nira Siwalan. (Borassus Flabellifer L.). Jurnal Teknologi Dan Industri Pangan vol. xxiii No 1.
Erwinda, M. D., & Susanto, W. H. 2014. Pengaruh Ph Nira Tebu (Saccharum Officinarum) Dan Konsentrasi Penambahan Kapur Terhadap Kualitas Gula Merah. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 2(3), 54-64.
Gunawan, A., Sihotang, D. E., & Thoha, M. Y. 2012. Pengaruh Waktu Pemasakan Dan Volume Larutan Pemasak Terhadap Viskositas Pulp Dari Ampas Tebu. Jurnal Teknik Kimia, 18(2).
Hawusiwa, E. S., Wardani, A. K., & Ningtyas, D. W. 2015. Pengaruh Konsentrasi Pasta Singkong (Manihot Esculenta) Dan Lama Fermentasi Pada Proses Pembuatan Minuman Wine Singkong. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(1), 147-155.
Irawan, S. A., Ginting, S., & Karo-Karo, T. 2015. Pengaruh Perlakuan Fisik Dan Lama Penyimpanan Terhadap Mutu Minuman Ringan Nira Tebu. J. Rekayasa Pangan Dan Pert, 3(3), 343-353.
Krishnakumar, T., Thamilselvi, C., & Devadas, C. T. 2013. Effect Of Delayed Extraction And Storage On Quality Of Sugarcane Juice. African Journal Of Agricultural Research, 8(10), 930-935.
Kuspratomo, A. D., Burhan, B., & Fakhry, M. 2012. Pengaruh Varietas Tebu, Potongan Dan Penundaan Giling Terhadap Kualitas Nira Tebu. Agrointek: Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 6(2), 123-132.
Latumahina, M., Awan, A., & Rumahlatu, D. 2017. Pengaruh Suhu Dan Lama Fermentasi Terhadap Uji Organoleptik Pada Pembuatan Nata Buah Enau (Areng Pinnata Merr). BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 4(1), 29-37.
Maarif, S. 2011. Rancang Bangun Alat Penggiling Tebu Untuk Meningkatkan Volume Air Nira Pada Industri Kecil Gula Merah (Doctoral Dissertation, Universitas Gadjah Mada).
Maharani, D. M., Yulianingsih, R., Dewi, S. R., Sugiarto, Y., & Indriani, D. W. 2014. Pengaruh Penambahan Natrium Metabisulfit Dan Suhu Pemasakan Dengan Menggunakan Teknologi Vakum Terhadap Kualitas Gula Merah Tebu. Agritech, 34(4), 365-373.
Pebiningrum, A., Kusnadi, J., & Rif'ah, H. I. A. 2018. Pengaruh Varietas Jahe (Zingiber Officinale) Dan Penambahan Madu Terhadap Aktivitas Antioksidan Minuman Fermentasi Kombucha Jahe. Journal Of Food And Life Sciences, 1(2).
Santoso BE. 2011. Analisis Kualitas Nira Dan Bahan Alur Untuk Pengawasan Pabrikasi Di Pabrik Gula. Pasuruan: Pusat Penelitian Perkebunan Gula Indonesia (P3GI).
Sudarman, S. 2019. Perancangan Alat Pemasak Gula Merah Tebu Kapasitas 1000 Liter. In Prosiding SENTRA (Seminar Teknologi Dan Rekayasa) (No. 4, Pp. 146-151).
Ulumiyah, N. N. 2016. Optimasi Suhu Dan Waktu Pemanasan Terhadap Karakteristik Kimia Nira Tebu (Saccharum Officinarum) Pasca Penggilingan (Doctoral Dissertation, Universitas Brawijaya).