Aktivitas Antimikroba Kefir Susu Sapi yang Diinkubasi pada Tempurung Kelapa Hijau Muda terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli

  • Muna Yuniarti animal husbandry study program, faculty of animal science, udayana university, denpasar, bali, indonesia
  • Sri Anggreni Lindawati faculty of animal husbandry, udayana university, Denpasar, Bali, Indonesia
  • I Gusti Agung Arta Putra faculty of animal husbandry, udayana university, Denpasar, Bali, Indonesia

Abstract

This study aims to determine the antimicrobial activity of cow's milk kefir incubated a light green coconut shell against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. This study used a completely randomized design (CRD) with three treatments and five replications. The three treatments were: incubated cow's milk kefir in a jar as a control (P0), incubated cow's milk kefir in a light green coconut shell without meat (P1), cow's milk kefir incubated in a light green coconut shell with meat (P2). The variables observed were kefir antimicrobial activity against Staphylococcus aureus ATCC 3351, Escherichia coli ATCC 8739 and the pH value and total lactic acid bacteria. The results showed that the antimicrobial activity of kefir against Staphylococcus aureus ATCC 3351 and Escherichia coli ATCC 8739 in all treatments (P2, P1 and P0) showed no significant difference (P> 0.05) with clear zone diameters of 10.50 - 11.30 mm and 9.70 mm. - 11.03 mm, followed by the pH value in treatment P2 (3.95), P1 (4.11), and P0 (4.38) were statistically significantly different (P <0.05), and the total lactic acid bacteria at P2, P1 and P0, respectively 14.3 x 106 CFU/g; 13.5 x 106 CFU / g and 8.1 x 106 CFU / g were not significantly different (P> 0.05). The conclusion of this study is that incubated cow's milk kefir on light green coconut shells has antimicrobial activity against Staphylococcus aureus ATCC 3351 and Escherichia coli ATCC 8739.


 

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adesokan, I. A., Odetoyinbo, B. B., Ekanola, Y. A., Avarenren, R. E., & Fakorede, S. (2011). Production of nigerian nono using lactic starter cultures. Pakistan Journal Nutrition, 10(3),203207. https://doi.org/10.3923/pjn.2011.203.207

Anwar, M. Z., & Pato, U. (2018). -207. Anwar, M. Z., dan U. Pato. 2018. Pembuatan minuman probiotik air kelapa muda (Cocos nucifera L) dengan starter Lactobacillus casei subsp. casei R-68. JOM Faperta, 5(1), 112.

Aziz, T., Indraman, M. F., & Alawiyah, U. (2011). Pemanfaatan tempurung kelapa dan tempurung sawit untuk pembuatan asap cair sebagai penghilang bau pada lateks dengan metode pirolisis. Jurnal Teknik Kimia, 17(8), 41–48.

Bahar, B. (2008). Kefir : Minuman Susu Fermentasi dengan Segudang Khasiat untuk Kesehatan (Cet. 1). Gramedia Pustaka Utama.

Cotter, P. D., & Hill, C. (2003). Surviving the Acid Test : Responses of Gram-Positive Bacteria to Low pH. Microbiology and Molecular Biology Reviews, 67(3), 429–453. https://doi.org/10.1128/MMBR.67.3.429

Fajriati, I. (2006). Optimasi metode penentuan tanin (Analisis tanin secara spektrofotometri dengan pereaksi orto-fenantrolin). Kaunia Jurnal Sains Dan Teknologi, 2(2), 108120.

Fardiaz, S. (1992). Mikrobiologi Pangan I. PT. Gramedia Pustaka Utama.

Fojan, P., Jonson, P. H., Petersen, M. T. N., & Petersen, S. B. (2000). What distinguishes an esterase from a lipase : A novel structural approach. Journal Biochimie, 82, 1033–1041.

Hardiningsih, R., Nonta, R., Napitupulu, R., & Yulinery, T. (2006). Isolasi dan Uji Resistensi Beberapa Isolat Lactobacillus pada pH Rendah Isolation and resistance test of several isolates of Lactobacillus in low pH. Jurnal Biodiversitas, 7(1), 1517. https://doi.org/10.13057/biodiv/d070105

Haryadi, Nurlina, & Sugito. (2013). Nilai pH dan jumlah bakteri asam laktat kefir susu kambing setelah difermentasi dengan penambahan gula dengan lama inkubasi yang berbeda. Jurnal Media Veterinaria, 7(1), 47.

Hornung, B., Amtmann, E., & Sauer, G. (1994). Laurie acid inhibits the maturation of vesicular stomatitis virus. Journal of General Virology, 75(2), 353361.

Hutasoit, N., Ina, P. T., Gede, I. D., & Permana, M. (2017). Optimasi pH dan suhu pada aktivitas enzim lipase dari biji kakao (Theobroma cacao L.) berkapang. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan, 5(2), 95102.

Khikmah, N. (2015). Uji bakteri susu fermentasi komersial pada bakteri patogen. Jurnal Penelitian Saintek, 1(20), 4552.

Kumalasari, K. E. D., Nurwantoro, & Mulyani, S. (2012). Pengaruh kombinasi susu dengan air kelapa terhadap total bakteri asam laktat (BAL), total gula dan keasaman Drink Yogurt. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 1(2), 4853.

Kurniati, Y. (2010). Kajian Penambahan Sari Ubi Jalar Sebagai Sumber Prebiotik Pada Susu Kelapa yang Difermentasi oleh Lactobacillus casei Fncc 0090. Universitas Lampung.

Kusumaningtyas, E. (2013). Peran peptida susu sebagai antimikroba untuk meningkatkan kesehatan. Journal Wartazoa, 23(2), 6375.

Lindawati, S. A., Kartini, A. A. S., Hartawan, M., Miwada, I. N. S., Inggriati, N. W. T., Nuraini, K., Ariana, I. N. T., & Umiarti, A. T. (2010). Antimicrobial Activity of Mother Starter Kefir Towards Salmonella, Staphylococcus and E.Coli In Vitro. Proceedings, 2nd International Conference On Bioscience And Biotechnology.

Lindawati, S. A., Mahardika, I. G., Suardana, I. W., & Antara, N. S. (2018). Inhibition Activities of Angiotensin Converting Enzyme and Amino Acid Kefir Whey Profile of Skim Milk Fermented by Kefir Grains. International Research Journal of Engineering, IT & Scientific Research, 5(4), 1725.

Lindawati, S. A., Sriyani, N. L. P., Hartawan, M., & Suranjaya, I. G. (2015). Study mikrobiologis kefir dengan waktu simpan berbeda. Majalah Ilmiah Peternakan, 18(3), 9599.

Pelczar, M. J., & Chan, E. C. S. (2008). Dasar-Dasar Mikrobiologi 1 (R. S. Hadioetomo, T. Imas, S. S. Tjitrosomo, & S. L. Angka (eds.)). Penerbit Universitas Indonesia (UI-Press).

Ray, B. (2003). Fundametal Food Microbiology (Third Edit). CRC Press.
Rizky, A. M., & Zubaidah, E. (2015). Pengaruh penambahan tepung ubi ungu jepang (Ipomea batatas L var. Ayamurasaki) terhadap sifat fisik, kimia, dan organoleptik kefir ubi ungu. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(4), 13931404.

Rostini, I. (2007). Kultur Fitoplankton (Chlorella sp. dan Tetraselmis chuii) pada Skala Laboratorium (p. 33). Skripsi. Jatinagor: Universitas Padjajaran.

Safitri, N., Sunarti, T. C., & Meryandini, A. (2016). Formula Media Pertumbuhan Bakteri Asam Laktat Pediococcus pentosaceus Menggunakan Substrat Whey Tahu Formulation of Whey Tofu-based Media for the Cultivation of Lactic Acid Bacteria Pediococcus pentosaceus. Jurnal Sumberdaya Hayati, 2(2), 3138.

Sari, R., Deslianri, L., & Apridamayanti, P. (2016). Skrining Aktivitas Antibakteri Bakteriosin dari Minuman Ce Hun Tiau. Pharmaceutical Sciences and Research, 3(2), 8896.

Standar Nasional Indonesia. (2009). Minuman susu fermentasi berperisa (Patent No. 7552:2009).
Sui, M., & Chandra, W. (2007). Aktivitas Lipase Kasar Dalam Buah Kelapa Yang Digerminasi (Ditunaskan).
Susilorini, T. E., & Sawitri, M. E. (2006). Produk Olahan Susu. Penebar Swadaya.

Suwetja, I. K. (2007). Biokimia Hasil Perikanan. Jilid III. Rigormortis, TMAO, Dan ATP. Fakultas Perikanan Dan Ilmu Kelautan, Universitas Sam Ratulagi. Manado.

Usmiati, S., & Richana, N. (2011). Potensi bakteriosin dari Lactobacillus sp. galur SCG 1223 sebagai biopreservatif pada daging segar. Buletin Teknologi Pascapanen Pertanian, 7(2), 6577.

Widodo. (2003). Bioteknologi Industri Susu (Ed. 1). Yogyakarta Lactisia.
Published
2021-08-06
How to Cite
YUNIARTI, Muna; LINDAWATI, Sri Anggreni; PUTRA, I Gusti Agung Arta. Aktivitas Antimikroba Kefir Susu Sapi yang Diinkubasi pada Tempurung Kelapa Hijau Muda terhadap Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Jurnal Ilmiah Teknologi Pertanian Agrotechno, [S.l.], v. 6, n. 2, p. 47-55, aug. 2021. ISSN 2548-8023. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/agrotechno/article/view/74243>. Date accessed: 26 apr. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/JITPA.2021.v06.i02.p01.
Section
Articles