Isolasi Bakteri Selulolitik dari Buah Kopi Robusta (Coffea canephora) dan Uji Kemampuan Degradasi pada Buah Kopi

  • Merlyna Rosalia Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana
  • Wayan Adiartayasa Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana
  • I Gede Putu Wirawan Program Studi Agroekoteknologi Fakultas Pertanian Universitas Udayana

Abstract

Coffee fruit contains high cellulose and lignin. Cellulose is the most abundant polysaccharide found in plants, cellulose in nature forms crystals so that cellulose is difficult to degrade. Cellulose can be broken down using cellulase enzymes produced by microorganisms. One of the microorganisms capable of producing cellulase enzymes which are used to hydrolyze cellulose into simpler products, namely glucose, is cellulolytic bacteria. The purpose of this study was to identify bacterial isolates that ferment in coffee cherries. The isolation results obtained 97 bacterial colonies that grew, based on observations of color, shape, edges, and surface, they could be grouped into four groups of bacterial isolates named M1, M2, M3, and M4 bacterial isolates, with each cellulolytic index (IS) of 3,00; 0,75; 2,00 and 3,00. The results of the gram stain test obtained one gram-negative bacterial isolate (M2 rod-shaped) and three gram-positive bacterial isolates (M1 in the form of a focus, M3 and M4 in the form of a rod). Bacterial isolates M1 and M3 degraded the earliest coffee cherries with an average of 2.66 days after inoculation and no later than 6 day after inoculation in M2M4 and M3M4 bacterial isolates. The ability to degrade bacterial isolates in coffee cherries was obtained 2 - 5.34 days faster than the control.

References

Bulele, T., F.E.S. Rare., dan J. Porotu’o. (2019). Identifikasi Bakteri denga Pewarnaan Gram pada Penderita Mata Luar di Rumah Sakit Mata Kota Manado.Jurnal e-Biomedik, 7(1).
Choi, Y.W., I.J. Hodgkiss., and K.D. Hyde. (2005). Enzyme Production by Endophytes of Brucea Javanica. J Agric Tech, 1: 55-66.
Corro, G., U. Pal, and S. Cebada. (2014). Enhanced biogas production from coffee pulp through deligninocellulosic photocatalytic pretreatment. Energy Science and Engineering 2(4): 177-187.
Fauzi, M. (2008). Isolasi dan Karakterisasi Bakteri Asam Laktat Biji Kopi Luwak (Civet Coffe). Jurusan Teknologi Hasil Pertanian. Fakultas Teknologi Pertanian. Universitas Jember.
Hartanti. (2010). Isolasi dan Seleksi Bakteri Selulolitik Termofilik dari Kawah Air Panas Gunung Pancar, Bogor. Skripsi FMIPA IPB, Bogor.
Hidayat, H. (2011). Karakterisasi Molekuler BAL dengan Gen 16s rRNA Penghasil Enzim Protease yang Berpotensi sebagai Probiotik dari Fermentasi Markisa Kuning di Sumatra Barat. Padang. Universitas Andalas.
Lacroix, C. (2007). Fermentation technologies for the production of probiotics with high viability and functionality. Current Opinion in Biotechnology, 18: 176-183.
Meryandini, A., W. Widosari, B. Maranatha, T. C. Sunarti, N. Rachmania, dan H. Satria. (2009).Isolasi bakteri selulolitik dan karakterisasi enzimnya. Makara Sains 13(1): 33-38.
Murtiyaningsih, H., dan M. Hamzi. (2017). Isolasi dan Uji Aktivitas Enzim selulase pada Bakteri Selulolitik Asal Tanah Sampah. Agrotrop 10(2): 293-308.
Murtiyus, W.S. 2018. Modul Pratek Dasar Mikrobiologi. Universitas Andalas. Padang Sumatra Barat.
Nababan, M., I.B.W. Gunam., dan I.M.M. Wijaya. (2019). Produksi Enzim Selulase Kasar Dari Bakteri Selulolitik. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri, 7(2): 190-199.
Nurfitriani, S dan H. Eko. (2017). Dekomposisi Kulit Kopi Oleh Bakteri Selulolitik Yang Diisolasi Dari Timbunan Kulit Kopi Di Perkebunan Kalibendo, Jawa Timur.Jurnal Tanah dan Sumberdaya Lahan 4(2): 503-514.
Pamungkas, D., E. Marhaeniyanto., A. Wea., dan K. E. Suhana. (2010). Subtitusi Rumput Gajah denga Tumpi Jagung dan Kulit Kopi terhadap Penampilan Sapi Peranakan Ongole. Buana Sains, 10(1): 29-39.
Sabbathini, G.C., S. Pujiyanto., dan P. Lisdiyanti. (2017). Isolasi dan Identifikasi Bakteri Genus Sphingomonas dari Daun Padi (Oryza sativa) di Area Persawahan Cibinong. Jurnal Biologi. 6(1): 59-64.
Sonia, N.M.O dan J. Kusnadi. (2015). Isolasi dan karakterisasi parsial enzim selulase dari isolatbakteri OS-16 asal padang pasir Tengger-Bromo. Jurnal Pangan dan Agroindustri 3(4): 11-19.
Suprihatin. (2010). Teknologi Fermentasi. Surabaya: UNESA Pres
Triwibowo, M.B., Suratno., dan Sulifa. (2015). Pengaruh Pemberian Bioaktivator Effective Microorganism 4 (EM-4) terhadap Kecepatan dan Kualitas Pembuatan Kompos serta Pemanfaatan sebagai Bahan Ajar Bioteknologi Di SMA. Pancaran, 4(2): 11-20.
Published
2021-01-29
How to Cite
ROSALIA, Merlyna; ADIARTAYASA, Wayan; WIRAWAN, I Gede Putu. Isolasi Bakteri Selulolitik dari Buah Kopi Robusta (Coffea canephora) dan Uji Kemampuan Degradasi pada Buah Kopi. Nandur, [S.l.], v. 1, n. 1, p. 46-55, jan. 2021. ISSN 2746-6957. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/nandur/article/view/76118>. Date accessed: 21 nov. 2024.
Section
Articles