EVALUATION OF NATIVE PASTURE AT THE END OF DRY SEASON ON SUB-DISTRICT OF INSANA IN TTU REGENCY
Abstract
The native pasture of Insana sub-district produces potential forage but the long dry season limited the vegetative production. A study has been conducted to analyse forage production, botanical composition and carrying capacity of the native pasture on site of Gua Bitauni village at the end of dry season. The methods applied were survey, ob- servation and measurement on the spot. The forage production was measured using the Halls method, the botanical composition was analysed using a dry weight rank and carrying capacity was determined using the Voisin formula. The results showed that the fresh and the dry weights of the forage were 1.70 t/ha and 1.59 t/ha, respectively. The botanical composition comprised of grasses 84.64%, legumes 13.42%, and weeds 1.94%. Carrying capacity number was 0.71 AU/ha. As the pasture quality was low it was suggested to introduce legumes and other grass species that have strong roots and resistant to drought.
Downloads
References
Eoh, M. 2014. Kapasitas Tampung dan Komposisi Zat-Zat Makanan Padang Penggembalaan Ternak Kerbau di Pulau Moa. Agrinimal Jurnal Ilmu Ternak dan Tanaman. Vol 4(2): 77–82.
Fernandez, P. T., dan A. Rubianti. 2015. Korelasi Kom- posisi Vegetasi Padang Penggembalaan di Kabu- paten Kupang dengan Prospek Peternakan Sapi. Di Dalam: Prosiding Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Badan Penelitian dan Pengembangan Kementerian Pertanian. Jakarta 8-9 Oktober 2015. Hlm 625-634.
Fobia, Y. A., D. B. Osa., dan H. P. Nastiti. 2020. Komposisi botani dan Produksi Hijauan Pakan serta Kapasitas Tampung Padang Rumput Alam pada Musim Ke- marau di Kelurahan Lelogama Kecamatan Amfoang Selatan Kabupaten Kupang. Jurnal Peternakan Lahan Kering. Vol 2(3): 964–971.
Hae, V. H., M. M. Kleden., dan S. T. Temu. 2020. Pro- duksi, Komposisi Botani dan Kapasitas Tampung Hijauan pada Padang Penggembalaan Alam Awal Musim Kemarau. Jurnal Nukleus Peternakan. Vol 7(1): 14–22.
Hawolambani, Y. U., H. P. Nastiti., dan Y. H. Manggol. 2015. Produksi Hijauan Makanan Ternak dan Komposisi Botani Padang Penggembalaan Alam pada Musim Hujan di Kecamatan Amarasi Barat Kabupaten Kupang. Jurnal Nukleus Peternakan. Vol 2(1): 59–65.
Junaidi, M., dan D. Sawen. 2010. Keragaman Botanis dan Kapasltas Tampung Padang Penggembalaan Alami di Kabupaten Yapen. Jurnal Ilmu Peternakan. Vol 5(2): 92-97.
Kleden, M. M., M. R. D. Ratu., dan M. D. S. Randu. 2015. Kapasitas Tampung Hijauan Pakan dalam Areal Perkebunan Kopi dan Padang Rumput Alam di Kabupaten Flores Timur Nusa Tenggara Timur. Jurnal Zootek. Vol 35(2): 340–350.
Manu, A. E. 2013. Produktivitas Padang Penggembalaan Sabana Timor Barat. Pastura. Vol 3(1): 25–29.
Mulyadi., dan D. Yustendi. 2017. Daya Tampung (Carr- ying Capacity) Padang Penggembalaan Ternak di Kecamatan Jagong Jeget Kabupaten Aceh Tengah. Jurnal Agriflora. Vol 1(1): 8–17.
Naikofi, I., N. Wijayanto., dan A. M. Fuah. 2019. Daya Du-
kung Silvopastur di Kecamatan Insana Kabupaten Timor Tengah Utara Nusa Tenggara Timur. Jurnal Ilmu Produksi dan Teknologi Hasil Peternakan. Vol 7(2): 62–66.
Patriani, P., H. Hafid., Hasnudi., dan R. E. Mirwandhono. 2019. Klimatologi dan Lingkungan Ternak. Penerbit USU Press. Medan.
Prihantoro, I., M. A. Setiana., N. Qomariyah., Infitria., I. Setiana., D. Argadyastro., A. Hamdan., R. Pardede., D. Ramdani, dan DMHK Panca. 2014. Evaluasi Tiga Jenis Padang Penggembalaan di Unit Pendidikan Penelitian Peternakan Jonggol (UP3J) Kabupaten Bogor. Di Dalam: Prosiding Seminar Nasional Teknologi peternakan dan Veteriner. Badan Pene- litian dan Pengembangan Kementerian Pertanian. Malang 5 September 2014. Hlm 320-327.
Prihantoro, I., A. T. Aryanto., dan P. D. M. H. Karti. 2018. Kemandirian Pakan Berbasis Hijauan Lokal Untuk Kerbau di Provinsi Banten. Pastura. Vol 7(2): 83-87.
Priyanto, D. 2016. Strategi Pengembalian Wilayah Nusa Tenggara Timur sebagai Sumber Ternak Sapi Po- tong. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Perta- nian. Vol 35(4): 167-178.
Purbajanti, E. D. 2013. Rumput dan Legum sebagai Hijauan Makanan Ternak. Penerbit Graha Ilmu. Yogyakarta.
Ramdani, D., L. Abdullah., dan N. R. Kumalasari. 2017. Analisis Potensi Hijauan Lokal pada Sistem Integra- si Sawit dengan Ternak Ruminansia di Kecamatan Mandau Kabupaten Bengkalis Provinsi Riau. Bule- tin Makanan Ternak. Vol 104(1): 1–8.
Sema., Nurjaya., dan Nurcaya. 2021. Produksi Hijau- an, Komposisi Botani dan Kapasitas Tampung di Padang Penggembalaan Alam pada Musim Hujan. Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan. Vol 7(2): 124-132.
Seseray, D. Y., E. W. Saragih., dan Y. Katiop. 2012. Pertumbuhan dan Produksi Rumput Gajah (Pen- nisetum purpureum) pada Interval Defoliasi yang berbeda. Jurnal Ilmu Peternakan. Vol 7(1): 31–36.
Wirdahayati, R. B. 2010. Penerapan Teknologi dalam Upaya Meningkatkan Produktivitas Sapi Potong di Nusa Tenggara Timur. WARTAZOA. Vol 20(1): 12-20.
Yoku, O., A. Supriyantono., T. Widyawati., dan I. Sumpe. 2014. Produksi Padang Penggembalaan Alam dan Potensi Pengembangan Sapi Bali dalam Mendukung Program Kecukupan Daging di Papua Barat. Pastu- ra. Vol 3(2): 102–105.