PEMANFAATAN BUAH NANGKA SEBAGAI CEMILAN OLEH-OLEH KHAS DESA SRI MENANTI

  • Lovia Evanne Universitas Muhammadiyah Kotabumi
  • E. Saputra
  • A.R.A. Nesta
  • A.N. Haq
  • D. Paramitha
  • N. Adelia

Abstract

This community service activity is part of the 2023 KKN activities for Muhammadiyah University Kotabumi students which will be held on January 31 2023 – March 2 2023 in Sri Menantiu Village, Tanjung Raja District, North Lampung Regency. This service activity is carried out for the home industry of chips with the aim of increasing the welfare of life and to overcome the abundance of jackfruit in Sri Menanti and Tanjung Raja. By innovating in the form of processed jackfruit into snack chips as a variation of selling chips. The process of making jackfruit chips is assisted by one of the well-known jackfruit chip owners in Sri Menanti village, namely Mrs. Siti. The method of implementing the activity begins with students collecting data through direct observation. The object of observation is direct interviews with related parties, direct practice, and secondary data collection.


Keywords: chips, jackfruit, jackfruit chips, fried food, home industry

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ananda, R. (2016). Peran Home Industri Dalam Meningkatkan Ekonomi Keluarga (Studi KasusHome Industry Keripik). Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Ilmu Sosial dan Ilmu Politik, 3.
Badan Pengawas Obat Dan Makanan. (2017). Produksi Pangan Untuk Industri Rumah Tangga: Keripik Buah Nangka. Jakarta: Direktorat Surveilan dan Penyuluhan Keamanan Pangan Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan Dan Bahan Berbahaya Badan Pengawas Obat Dan Makanan.
Evanne, L., & Yulina,. (2022). Pemanfaatan Media komunikasi Whatsapp Untuk Peningkatan Gotong Royong LK 4 Bangun Rejo Kelurahan Sindang Sari Lampung. Aptekmas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat.
Evanne, L., Adli, Karmila, L., Srimudin, A., & Amanu, H. (2020). Pembinaan Komunikasi Efektif Bagi Kader Dalam Layanan Bina Keluarga Balita (BKB) Kampung Indra Putra Subing Provinsi Lampung. Aptekmas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat.
Fachruddin, & Lisdiana. (2002). Membuat aneka sari buah. Yogyakarta: Kanisius.
Fairuz , S., Haryono, Miranthi, A., & Aprianto, A. (2010). Pengaruh konsentrasi HCl dan Waktu Hidrolisis terhdap Perolehan Glukosa Yang Dihasilkan dari Pati Biji Nangka. Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan” ISSN 1693 – 4393.
Suprapti, M. L. (2004). Keripik, Manisan Kering, dan Sirup Nangka. Yogyakarta: Kanisius.
Suryanto, R. (2018). Rendemen dan Fisiko-Kimia Keripik Nangka (Arthocarpus sp) Berdasar Masa Masak Optimal Buah. The Indonesian Green Technology Journal.
Published
2023-11-10
How to Cite
EVANNE, Lovia et al. PEMANFAATAN BUAH NANGKA SEBAGAI CEMILAN OLEH-OLEH KHAS DESA SRI MENANTI. Buletin Udayana Mengabdi, [S.l.], v. 23, n. 4, p. 334-339, nov. 2023. ISSN 2654-9964. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/jum/article/view/99388>. Date accessed: 21 nov. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/BUM.2024.v23.i04.p14.