KONSERVASI DAN PENGOLAHAN HIJAUAN PAKAN UNTUK PETERNAKAN BERKELANJUTAN

  • N.M Witariadi fapet unud
  • N.G.K. Roni Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Udayana
  • S.A. Lindawati Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Udayana
  • N.N.C. Kusumawati Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Udayana
  • N.W. Siti Program Studi Peternakan, Fakultas Peternakan, Universitas Udayana

Abstract

This service aims to introduce superior forage types and create demonstration plots of superior forage plants, techniques for processing forage feeds and processing livestock waste. The method used in this service activity were interviews with farmers to find information about obstacles in procuring forage, counseling, making demonstration plots of superior forage and the practice of processing forage feed and livestock waste. The data obtained were analyzed descriptively to provide input on the problems faced by farmers. The results of this service activity were the realization of demonstration plots as superior forage centers, transfer of appropriate technology for processing forage into animal feed such as silage and fermented feed and processing livestock waste into organic fertilizer. It can be concluded from this activity the realization of demonstration plots as a center for superior forage seeds, processing forage and livestock waste with appropriate technology to increase the income of farmers.


Keywords: demoplot, fermented, silase, fertilizer

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adi Ratriyanto, Susi Dwi Widyawati , Wara P.S. Suprayogi , Sigit Prastowo dan Nuzul Widyas.2019. Pembuatan Pupuk Organik dari Kotoran Ternak untuk Meningkatkan Produksi Pertanian. Jurnal SEMAR Vol. 8 No. 1, 2019 hal. 9 – 13 ISSN: 2302-3937. Program Studi Peternakan, Fakultas Pertanian Universitas Sebelas Maret.
A. A. A. S. Trisnadewi1, I G. L. O. Cakra , T. G. B. Yadnya , I K. M. Budiasa , I W. Suarna , dan I D. G. A. Udayana.2016. Pengawetan Hijauan Sebagai Alternatif Peningkatan Ketersediaan Pakan Di Desa Sebudi Kecamatan Selat Kabupaten Karangasem.Jurnal Udayana Mengabdi, Volume 15 Nomor 3.
Badan Standarisasi Nasional. 2004. SNI 19-7030-2004. Spesifikasi Kompos dari sampah Organik Domestik. BSN. Jakarta.
Badan Statistik Provinsi Bali. 2011. Kabupaten Tabanan dalam Angka 2011.
Huda, S., & Wikanta, W. 2017. Pemanfaatan Limbah Kotoran Sapi Menjadi Pupuk Organik Sebagai Upaya Mendukung Usaha Peternakan Sapi Potong di Kelompok Tani Ternak Mandiri Jaya Desa Moropelang Kec. Babat Kab. Lamongan. Aksiologiya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat. 1,
26–35.
Kartasudjana, R. 2001. Modul Program Keahlian Budidaya Ternak, Mengawetkan Hijauan Pakan Ternak. Jakarta: Departemen Pendidikan Nasional, Proyek Pengembangan Sistem dan Standar Pengelolaan
SMK Direktorat Pendidikan Menengah Kejuruan.
Mosher, A. T. 1987. Menggerakkan dan Membangun Pertanian. CV Yasaguna, Jakarta.
Nugraha, P. & Amini, N. 2013. Pemanfaatan Kotoran Sapi Menjadi Pupuk Organik. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan. 2, 193–197.
Nenobesi, D., Mella, W., & Soetedjo, P. 2017. Pemanfaatan Limbah Padat Kompos Kotoran Ternak dalam Meningkatkan Daya Dukung Lingkungan dan Biomassa Tanaman Kacang Hijau (Vigna radiata L.). Pangan, 26, 43–55.
Prihandini, P.W., & Purwanto, T. 2007. Petunjuk Teknis Pembuatan Kompos Berbahan Kotoran Sapi. Pusat Penelitian dan Pengembangan Peternakan, Depertemen Pertanian.
Subekti, K. 2015. Pembuatan kompos dari kotoran sapi (komposting). Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta.
Suryana. 2008. Kewirausahaan. Pedoman Praktis: Kiat dan Proses Menuju Sukses. EdissiKetiga. Salemba Empat,Jakarta.
Trisnadewi, A.A.A.S., N. L. G. Sumardani, B. R. Tanama Putri, I G. L. O. Cakra, dan I G. A. I. Aryani. 2011. Peningkatan Kualitas Jerami Padi melalui Penerapan Teknologi Amoniasi Urea sebagai Pakan Sapi Berkualitas di Desa Bebalang Kabupaten Bangli. Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat
“Udayana Mengabdi” ISSN: 1412-0925. Vol. 10 No. 2. Halm.72-74.
Published
2023-03-14
How to Cite
WITARIADI, N.M et al. KONSERVASI DAN PENGOLAHAN HIJAUAN PAKAN UNTUK PETERNAKAN BERKELANJUTAN. Buletin Udayana Mengabdi, [S.l.], v. 22, n. 4, p. 195-199, mar. 2023. ISSN 2654-9964. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/jum/article/view/79224>. Date accessed: 21 nov. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/BUM.2023.v22.i04.p04.