Evaluation of the Implementation of ISO 31000-Based Risk Management in Palembang's Local Food’s MSME

  • Alvin Edra Varian Faculty of Economics and Business, Universitas Indonesia, Indonesia
  • Dwi Hartanti Faculty of Economics and Business, Universitas Indonesia, Indonesia

Abstract

Micro, Small, and Medium Enterprises (MSMEs) play an important role in Indonesia's economy but face operational and financial risks. Effective risk management helps MSMEs mitigate risks and enhance sustainability. This study evaluates the implementation of ISO 31000 risk management in MSME V, a producer of traditional Palembang food. The selection of MSME V is based on differences in sectors and locations that reflect the unique characteristics and risk challenges in each region. Using an evaluative approach, this research analyzes risk management adoption and its impact. Findings indicate that MSME V has not systematically implemented risk management, leading to instability in decision-making. This research is limited to MSME V only, which specialty Palembang food industry, without comparison with other MSMEs.


Keywords: Risk Management; ISO 31000; MSME; Business Sustainability

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alfarizi, M., Widiastuti, T., & Ngatindriatun. (2023). Exploration of Technological Challenges and Public Economic Trends Phenomenon in the Sustainable Performance of Indonesian Digital MSMEs on Industrial Era 4.0. Journal of Industrial Integration and Management.

Aliyah, A. H. (2022). Peran Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM). Welfare - Jurnal Ilmu Ekonomi.

Amelia, D. N. (2023). Analisis Manajemen Risiko pada UMKM Toko Syirkah Menggunakan ISO 31000. Jurnal INTEK.

Amrullah, A. T., & Zumrotussaadah, M. D. (2021). Analisis Dampak Pengembangan Usaha Mikro Kecil Menengah Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Ekonomi Sebagai Upaya Penanggulangan Kemiskinan Dan Pengangguran Di Masa Pandemi. Inspire Journal: Economics and Development Analysis.

Arifudin, O., Wahrudin, U., & Rusmana, F. (2020). Manajemen Risiko. Penerbit Widina.

Arwani, A. (2022). Ada Apa Dengan: Manajemen Risiko. Fakultas Ekonomi dan Bisnis Islam IAIN Pekalongan.

Atmajaya, D., Gustopo, D., & Adriantantri, E. (2020). Rekomendasi Implementasi Manajemen Risiko Supply Chain Keripik Pisang Menggunakan Metode House of Risk (HOR) (Studi Kasus: Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) Indochips Alesha Trimulya). Jurnal Valtech.

Creswell, J. W., & Creswell, J. D. (2018). Research Design: Qualitative, Quantitative, and Mixed Methods. Sage Publications.

Darmawi, H. (2016). Manajemen Risiko Edisi 2. Bumi Aksara.

Ellet, W. (2018). The Case Study Handbook: A Student’s Guide. Harvard Business School Publishing.

Fitriyani, S., & Warsono, S. (2019). Pemilihan Lokasi Usaha Dan Pengaruhnya Terhadap Keberhasilan Usaha Jasa Berskala Mikro Dan Kecil. Managament Insight: Jurnal Ilmiah Manajemen.

Harahap, Y. T., Aziz, A., & Cahyani, D. (2020). Perilaku Keuangan Pada Pelaku UMKM Kelurahan Cinere Depok. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan.

Haryani, D. S., Abriyoso, O., & Putri, A. S. (2022). Analisis Risiko Operasional pada UMKM Kerupuk Bu Mitro Di Kelurahan Tanjungpinang Barat. Aksara - Jurnal Pendidikan Non Formal.

Heriyanto. (2018). Thematic Analysis sebagai Metode Menganalisa Data untuk Penelitian. Semarang: Universitas Diponegoro.

Ikatan Bankir Indonesia. (2015). Manajemen Risiko 1. Gramedia Pustaka Utama.

Imratussoleha, L. (2021). Pencatatan Laporan Keuangan pada Usaha Kecil. Sekolah Tinggi Ilmu Ekonomi Indonesia.

Indrayati, R. D., & Ilham. (2023). Analisis Manajemen Risiko pada UMKM Menggunakan ISO 31000. Jurnal Bisnis, Manajemen, Informatika.

ISO. (2018). ISO 31000: Risk Management. In I. O. Standardization.

Jikrillah, S., Ziyad, M., & Stiadi, D. (2021). Analisis Manajemen Risiko Terhadap Keberlangsungan Usaha UMKM di Kota Banjarmasin. Jurnal Wawasan Manajemen.

Kadar, M., Hassandi, I., Khoirunnisa, I., Handayani, S., & Yonathan, T. A. (2024). Analisis Resiko pada UMKM Pabrik Kerupuk Putri Bungsu di Kota Jambi. Jurnal Ilmiah Manajemen dan Kewirausahaan.

Lam, J. (2014). Enterprise Risk Management: From Incentives to Controls. Wiley.

Lark, J. (2015). ISO 31000: Risk management – A practical guide for SMEs. Switzerland: International Standard Organization.

Mas-Verdú, F., Ribeiro-Soriano, D., & Roig-Tierno, N. (2015). Firm survival: The role of incubators and business characteristics. Journal of Business Research.

Mujiatun, S., Julita, Rahmayati, & Nainggolan, E. P. (2022). Pengembangan Model Penyaluran Kredit Bagi UKM Untuk Mengantisipasi Perkembangan Lembaga Keuangan Informal (Studi Kasus : Pada UKM di Kabupaten Deli Serdang). Owner - Riset & Jurnal Akuntansi.

Novitasari, D., & Asbari, M. (2022). Upaya Meningkatkan Kepedulian Sistem Manajemen Keamanan Pangan dengan Pelatihan FSSC 22000 Pada UKM di Tangerang. Journal of Community Service and Engagement.

Pranogyo, A. B., & Hidayati, N. (2023). Strategi UMKM Untuk Menghadapi Perubahan Ekonomi. AKSIOMA: Jurnal Manajemen.

Putri, F. C. (2022). Pengelolaan Risiko di Cozy Car Wash Yogyakarta dengan Penerapan ISO 31000. Jurnal Optimisasi Teknik Industri.

Putri, N. N., & Lataruva, E. (2024). UMKM-Masa Kini : Pelatihan dan Pengembangan Sumber Daya Manusia. Equator Journal of Management and Entrepreneurship.

Putri, S. C., Leonardi, S. A., Cahaya, W. B., & Priscilla, Y. G. (2024). Pengaruh Penerapan Manajemen Risiko Pada UMKM D'Sate. MDP Student Conference.

Rachmina, D. (2021). Ruang Lingkup, Konteks, Kriteria Manajemen Risiko. Indonesian Risk Management Professional Association.

Rosyad, A. A., & Wiguna, A. B. (2018). Analisis Keberlangsungan Usaha Mikro Malang Raya (Tinjauan Perspektif Ekonomi Islam). Jurnal Ilmiah Mahasiswa FEB.

Safitri, F. R., & Sayuti, M. (2023). Sosialisasi Food Safety Management Sebagai Penerapan Manajemen Risiko Pangan Pada UKM Kerupuk Kulit APHE. Prosiding Konferensi Nasional Penelitian dan Pengabdian.

Santana, S., Muttaqin, I. K., Vrij, L. A., Asivadibrata, A., Kamaludin, N. F., Aulia, A. G., & Maesaroh, S. S. (2023). Analisis Implementasi Manajemen Risiko pada UMKM Tasikmalaya (Studi Kasus UMKM Mie Baso Sarirasa 81). Jurnal Bina Manajemen.

Savitri, A., & Nugroho, A. (2020). Peran UMKM dalam Penguatan Ekonomi Lokal. Jurnal Ekonomi dan Bisnis.

Septi, D., Maharani, A. P., Bazed, A. B., Abdillah, A. A., Qomariah, N., & Nursaid. (2023). Analisis Manajemen Risiko pada UMKM “Tahu Walek Ponkq” Jember. ournal of Business, Management and Accounting.

Suci, Y. R. (2017). Perkembangan Umkm (Usaha Mikro Kecil Dan Menengah) Di Indonesia). Jurnal Ilmiah Cano Ekonomos.

Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kombinasi (Mix Methods). Bandung: Alfabeta.

Sugiyono. (2016). Memahami Penelitian Kualitatif. Bandung: Alfabeta.

Tambunan, T. (2019). Recent evidence of the development of micro, small and medium enterprises in Indonesia. Journal of Global Entrepreneurship Research.

Wibisono, F. J., & Lisdiono, P. (2024). Analisis Penerapan Strategi Bisnis untuk Mencapai Resiliensi Keuangan: Studi Kasus di Klinik Utama XYZ. Owner: Riset & Jurnal Akuntansi.

Zumaroh, L. (2021). Pengaruh Literasi Keuangan Dan Perencanaan Keuangan Terhadap Business Sustainability Pada Usaha Mikro Bidang Kerajinan Di Kabupaten Jombang. STIE PGRI Dewantara Jombang.
Published
2025-04-03
How to Cite
VARIAN, Alvin Edra; HARTANTI, Dwi. Evaluation of the Implementation of ISO 31000-Based Risk Management in Palembang's Local Food’s MSME. E-Jurnal Akuntansi, [S.l.], v. 35, n. 5, apr. 2025. ISSN 2302-8556. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/akuntansi/article/view/125572>. Date accessed: 14 oct. 2025. doi: https://doi.org/10.24843/EJA.2025.v35.i05.p13.
Section
Articles