The effect of liquid fertilizer formulation based on organic waste with the addition of a phosphate solubilizing microbial consortium on the growth of cayenne pepper Plants (Capsicum frutescens L.)

  • Ni Putu Yuliatiningsih Universitas Udayana
  • Ida Bagus Gede Darmayasa Program Studi Biologi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Udayana
  • Made Ria Defiani Program Studi Biologi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Udayana

Abstract

Chili pepper plant is one of the horticultural plants that have high nutritional value and economic value. Increasing chili production can be done by improving soil fertility through optimal and environmentally friendly fertilization. Rice dishwater can be used as a liquid organic fertilizer (LOF) combined with molasses and phosphate solubilizing microbes (PSM). The research objective was to explore the use of LOF formulations on the growth of chili pepper plants and determine the appropriate ratio between rice dishwater and molasses with the addition of a consortium of PSM in formulating LOF. The study was conducted using a one-factor completely randomized design with four replications. There are seven treatment, namely Y1 =  first control (without treatment); Y2 =  second control (commercial LOF); Y3 = 5% rice dishwater + 5% molasses + 10 mL consortium of PSM; Y4 = 10% rice dishwater + 10% molasses + 10 mL consortium of PSM; Y5 = 15% rice dishwater + 15% molasses + 10 mL consortium of PSM; Y6 = 20% rice dishwater + 20% molasses + 10 mL consortium of PSM; and Y7 = 25% rice dishwater + 25% molasses + 10 mL consortium of PSM. The Y7 treatment gave a good response to the growth of chili pepper plants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Afidah, N. 2019. Kualitas Pupuk Cair Berbahan Dasar Air Teh Basi dan Air Cucian Beras Dengan Variasi Penambahan Molase. (Skripsi). Program Studi Pendidikan Biologi Universitas Muhammadiyah Surakarta. Surakarta.
Akasah, W, Fauzi, Damanik MMB. 2018. Serapan P dan Pertumbuhan Tanaman Jagung (Zea mays L.) Akibat Pemberian Kombinasi Bahan Organik dan SP-36 pada Tanah Ultisol. Jurnal Agroekoteknologi. 6(3): 640-647.
Alawiah, SD, Darmayasa IBG, dan Sundra IK. 2015. Isolasi dan Optimalisasi Pertumbuhan Bakteri Pelarut Fosfat (BPF) pada Limbah Tahu Dengan Menggunakan Konsentrasi Karbon (C) yang Berbeda. Jurnal Simbiosis. 3(1): 326-329.
Badan Pusat Statistik. 2019. Produksi Tanaman Sayuran 2019. Bps-Statistic: Jakarta.
Cesaria, RY, Wirosoedarmo R, Suharto B. 2014. Pengaruh Penggunaan Starter Terhadap Kualitas Fermentasi Limbah Cair Tapioka Sebagai Alternatif Pupuk Cair. Jurnal Sumberdaya Alam dan Lingkungan. 1(2): 8-14.
Chairafahmi, RZ, Suwirmen, Noli ZA. 2018. Aplikasi Pupuk Organik Cair Menggunakan Bioaktivator Mikroorganisme Indigenous HPPB Untuk Pertumbuhan Desmodium heterophyllum pada Tanah Bekas Tambang Batu Kapur PT. Semen Padang. Jurnal Biologi Universitas Andalas. 6(1): 6-14.
Fakruddin, M, Mannan KSB, Mazumdar RM, Chowdhury A, Hossain MN. 2013. Identification and Characterization of Microorganism: DNA-fingerprinting Methods. Songklanakarin Journal of Science and Technology. 35(4): 397-404.
Ginting, AK. 2017. Pengaruh Pemberian Nitrogen dan Fosfor Terhadap Pertumbuhan Legum Calopogonium mucunoides, Centrosema pubescens dan Arachis pintoi. (Skripsi). Universitas Jambi. Jambi.
Hafsari, AR, Pertiwi VD. 2017. Isolasi dan Identifikasi Kapang Pelarut Fosfat Guang Gua Pawon. Biota. 10(2): 165-180.
Hindersah, R, Setiawati MR, Asmiran P, Fitriatin BN. 2020. Formulation of Bacillus and Azotobacter Consortia in Liquid Cultures: Preliminary Research on Microbes-Coated Urea. International Journal of Agriculture System. 8(1): 1-10.
Istiqomah, Aini LQ, Abadi AL. 2017. Kemampuan Bacillus subtilus dan Pseudomonas fluorescens Dalam Melarutkan Fosfat dan Memproduksi Hormon IAA (Indole Acetic Acid) Untuk Meningkatkan Pertumbuhan Tanaman Tomat. Buana Sains. 17(1): 75-84.
Kalay, AM, Hindersah R, Talahaturuson A, Langoi AF. 2016. Efek Pemberian Pupuk Hayati Konsorsium Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Sawi (Brassica juncea L.). Jurnal Agroekoteknologi. 8(2): 131-138.
Kusuma, AP, Istirokhatun T, Purwono. 2017. Pengaruh Penambahan Urin Sapi dan Molase Terhadap Kandungan C Organik dan Nitrogen Total dalam Pengolahan Limbah Padat Isi Rumen RPH dengan Pengomposan Aerobik. Jurnal Teknik Lingkungan. 6(1): 1-9.
Larasati, ED, Rukmi MGI, Kusdiyantini E, Ginting RCB. 2018. Isolasi dan Identifikasi Bakteri Pelarut Fosfat dari Tanah Gambut. Bioma. 20(1): 1-8.
Lede, N, Muchtar R, Sholihah SM. 2018. Respon Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.) Terhadap Penggunaan Trichokompos pada Pemupukan Berimbang. Ilmiah Respati. 9(2): 1-9.
Lisa, Widiati BR, Muhanniah. 2018. Serapan Unsur Hara Fosfor (P) Tanaman Cabai Rawit (Capsicum frutescens L.) pada Aplikasi PGPR (Plant Growth Promoting Rhizotobacter) dan Trichokompos. Jurnal Agrotan. 4(1): 57-73.
Litaay, M, Sari K, Gobel RB, Haedar N. 2017. Potensi Abalon Tropis Haliotis asinina L. Sebagai Sumber Inokulum Jamur Simbion Penghasil Antimikroba. Spermonde. 3(1): 42-46.
Mamondol, MR. 2016. Respon Beberapa Komoditas Sayuran (Tomat, Cabai Rawit, dan Ketimun) Terhadap Kombinasi Pemberian Bokashi dan Air Cucian Beras. Jurnal Envira. 1(1): 1-13.
Mastur, Syafaruddin, Syakir M. 2015. Peran dan Pengelolaan Hara Nitrogen pada Tanaman Tebu Untuk Peningkatan Produktivitas Tebu. Perspektif. 14(2): 73-86.
Menteri Pertanian Republik Indonesia. 2011. Peraturan Menteri Pertanian Nomor 70/Permentan/SR. 140/10/2011 Tentang Pupuk Organik, Pupuk Hayati dan Pembenah Tanah. Percetakan Negara: Jakarta.
Nuraisya, Pata’dungan YS, Hasanah U. 2020. Bakteri Pelarut Fosfat Indigen Rizosfer Kopi (Coffea sp.) dan Paitan (Tithonia diversifolia): Kemampuan Melarutkan Fosfat Dalam Media Pikovskaya Cair. Agrotekbis. 8(3): 483-491.
Nuryati, L, Waryanto B, Widaningsih R. 2016. Komoditas Pertanian Sub Sektor Hortikultura. Pusat Data dan Sistem Informasi Pertanian: Jakarta.
Oksana, Irfan M, Fianiray AR, Zam SI. 2020. Isolasi dan Identifikasi Bakteri Pelarut Fosfat pada Tanah Ultisol di Kecamatan Rumbai, Pekanbaru. Agrotechnology Research Journal. 4(1): 22-25.
Pagiu, S. 2013. Eksplorasi dan Skrining Bakteri Pelarut Fosfat dari Kawasan Taman Nasional Lore Lindu. Jurnal Agroland. 19(3): 159-164.
Rahmawati, ID, Purwani KI, Muhibuddin A. 2018. Pengaruh Konsentrasi Pupuk P Terhadap Tinggi dan Panjang Akar Tagetes erecta L. (Marigold) Terinfeksi Mikoriza yang Ditanam Secara Hidroponik. Jurnal Sains dan Seni. 7(2): 42-46.
Restu, M, Mappangaja B. 2005. Produksi Polong dan Biji Tanaman Gamal (Glirisidia sepium) dari Berbagai Provenansi Dengan Pemupukan NPK. Jurnal Perennial. 2(1): 21-24.
Rizki, A, Oktiawan W, Wardhana IW. 2015. Pengolahan Limbah Rumah Pemotongan Hewan (RPH) Menjadi Pupuk Cair yang Diperkaya Dengan Unsur Magnesium (Mg) yang Berasal dari Limbah Garam (Bittern). Jurnal Teknik Lingkungan. 4(3): 1-10.
Roekhan, A, Dayanti AI, Oktaviani R, Dewi FS, Anastasya NA. 2020. Kemampuan Multifungsi Bakteri Kitinolitik UB Forest pada Budidaya Kedelai. Fakultas Pertanian Universitas Brawjiaya: Malang.
Sari, E, Noli ZA, Suwirmen. 2018. Pengaruh Pupuk N dan Cekaman Kekeringan Terhadap Pertumbuhan dan Kandungan Artemisinin Tanaman Artemisia vulgaris L.. Jurnal Biologi Universitas Andalas. 6(2): 71-78.
Sharon, JA, Hathwaik LT, Glenn GM, Imam SH, Lee CC. 2016. Isolation of Efficient Phosphate Solubilizing Bacteria Capable of Enhancing Tomato Plant Growth. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 16(2): 525-536.
Suartini, NLPE, Darmayasa IBG, Ardhana IPG. 2013. Uji Keberadaan dan Karakterisasi Mikroba Pelarut Fosfat pada Berbagai Merek Pupuk Organik. Jurnal Biologi. 16(1): 42-46.
Wijayanti, P, Hastuti ED, Haryanti S. 2019. Pengaruh Masa Inkubasi Pupuk dari Air Cucian Beras Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi Hijau (Brassica juncea L.). Buletin Anatomi dan Fisiologi. 4(1): 21-28.
Published
2022-06-09
How to Cite
YULIATININGSIH, Ni Putu; DARMAYASA, Ida Bagus Gede; DEFIANI, Made Ria. The effect of liquid fertilizer formulation based on organic waste with the addition of a phosphate solubilizing microbial consortium on the growth of cayenne pepper Plants (Capsicum frutescens L.). Jurnal Biologi Udayana, [S.l.], v. 26, n. 1, p. 32-44, june 2022. ISSN 2599-2856. Available at: <https://ojs.unud.ac.id/index.php/bio/article/view/74919>. Date accessed: 26 apr. 2024. doi: https://doi.org/10.24843/JBIOUNUD.2022.v26.i01.p04.